Η απώλεια όσφρησης σχετίζεται με την άνοια!

Αν είστε ηλικιωμένος και δυσκολεύεστε να αναγνωρίσετε ή να διακρίνετε μυρωδιές, ίσως να διατρέχετε κίνδυνο άνοιας υποστηρίζει μια  νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου του Σικάγο, με επικεφαλής τον καθηγητή χειρουργικής Τζαγιάντ Πίντο, δημοσίευσαν την ενδιαφέρουσα έρευνά τους στο περιοδικό της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας (Journal of the American Geriatrics Society), αφού πρώτα μελέτησαν σχεδόν 3.000 ανθρώπους, ηλικίας 57 έως 85 ετών, σε βάθος πέντε ετών.

Κατόπιν διενέργειας σχετικών τεστ για πέντε διαφορετικές μυρωδιές (πιο συγκεκριμένα μέντας, ψαριού, πορτοκαλιού, τριαντάφυλλου και δέρματος), το 49% διέκρινε και τις πέντε οσμές, ενώ το 78% τις τέσσερις. Το 14% μπορούσε να μυρίσει τρεις οσμές, το 5% δύο, το 2% μόνο μία και το 1% καμία. Μετά το πέρας των πέντε ετών από το τεστ όσφρησης, όσοι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να αναγνωρίσουν ούτε μία οσμή, είχαν διαγνωσθεί με τελικά με άνοια. Επίσης, άνοια είχε σχεδόν το 80% όσων είχαν διακρίνει μόνο μία ή δύο οσμές. Το γενικό συμπέρασμα έδειξε πως  όσο πιο  μεγάλο είναι το ποσοστό απώλεια της όσφρησης, τόσο αυξανόταν η πιθανότητα άνοιας. Η μελέτη τελικά αποδεικνύει πως οι βλάβες στην αίσθηση της όσφρησης, το διάστημα της μέσης και τρίτης ηλικίας, αποτελεί προγνωστικό δείκτη για μελλοντική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.

«Τα νέα ευρήματα δείχνουν ότι η αίσθηση της όσφρησης συνδέεται στενά με τη λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου. Η απώλεια της όσφρησης είναι ένα ισχυρό σήμα ότι κάτι έχει πάει λάθος και ότι σοβαρή ζημιά έχει γίνει», δήλωσε ο Πίντο.

Η έρευνα δεν πραγματοποιήθηκε μόνο για ακαδημαϊκούς σκοπούς αλλά θέλει να συνεισφέρει στην δημιουργία ενός φθηνού τεστ όσφρησης, που θα βοηθά τους νευρολόγους να ξεχωρίζουν την ομάδα υψηλού κινδύνου για άνοια, Αλτσχάιμερ ή Πάρκινσον. Ο επικεφαλής Καθηγητής τόνισε πάντως πως πρέπει να γίνει μεγαλύτερης έκτασης έρευνα για να παραχθεί το τεστ αλλά τα στοιχεία της υπάρχουσας μελέτης μπορούν να βοηθήσουν αρκετά προς αυτή τη κατεύθυνση. Μάλιστα επισήμανε πως «από όλες τις αισθήσεις, η όσφρηση είναι η πιο υποτιμημένη –μέχρι να χαθεί!».

Η ίδια ερευνητική ομάδα έχει να επιδείξει και άλλες μελέτες για την απώλεια της όσφρησης και τι μπορεί αυτή να σημαίνει για την υγεία μας. Πριν από 3 χρόνια είχε παρουσιάσει μελέτη με την οποία συνέδεσε  τη δυσκολία της όσφρησης με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου μέσα στην επόμενη πενταετία.

Μοιραστείτε το