Απόφραξη αρτηριών: τρία χαρακτηριστικά συμπτώματα που προειδοποιούν!

H απόφραξη των αρτηριών είναι μια σοβαρή κατάσταση που προκαλείται από τη συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας στα εσωτερικά τοιχώματα των αρτηριών. H απόφραξη αυτή είναι πολύ επικίνδυνη καθώς προοδευτικά στενεύει την αρτηρία δημιουργώντας προβλήματα στη ροή του αίματος προς το υπόλοιπο σώμα. Η απόφραξη των στεφανιαίων αρτηριών (στεφανιαία νόσος), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για σοβαρές επιπλοκές όπως το έμφραγμα και το εγκεφαλικό.

Τα σημάδια που σας προειδοποιούν πως ίσως κάποια αρτηρία σας κινδυνεύει είναι τα εξής:

Πόνος στην περιοχή της γάμπας: αν νιώθετε πόνους ή μουδιάσματα καθώς περπατάτε ή αθλείστε και αυτό συμβαίνει συχνά καλό είναι να ζητήσετε εξέταση από γιατρό, ώστε να επιβεβαιώσει τυχόν προβλήματα κυκλοφορίας. Ενημερωθείτε αν πρέπει να υποβληθείτε σε καρδιολογικές εξετάσεις, όπως ηλεκτροκαρδιογραφία, αξονική τομογραφία για τη μέτρηση του ασβεστίου στα τοιχώματα των αρτηριών της καρδιάς ή αν πρέπει να κάνετε ένα τεστ κοπώσεως.

Πτυχώσεις στα αυτιά: μπορεί φαινομενικά να μην υπάρχει σχέση αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε πως οι πτυχώσεις του δέρματος στον λοβό του αυτιού και ειδικότερα, μία πτυχή στο αυτί διαγώνια μέχρι το κατώτερο άκρο του λοβού, έχει αναφερθεί από έγκυρες ιατρικές μελέτες ως μια αθόρυβη ένδειξη της στεφανιαίας νόσου. Οι ειδικοί εξηγούν πως οι πτυχώσεις είναι αποτέλεσμα της κακής κυκλοφορίας του αίματος, συμπεριλαμβανομένων των αρτηριών της καρδιάς.

Στυτική δυσλειτουργία: οι «βουλωμένες» αρτηρίες εμποδίζουν τη ροή του αίματος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να διατηρηθεί η στύση ή ακόμα και να μην επιτευχθεί ποτέ. Φυσικά το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πολυδιάστατο και πολυπαραγοντικό και δεν είναι μία και μοναδική η αιτία που το προκαλεί. Πάντως η δυσκολία επίτευξης της στύσης είναι συχνά αποτέλεσμα απόφραξης των αρτηριών στην περιοχή της λεκάνης και αποτελούν καμπανάκι για πιθανό έμφραγμα. Υπολογίζεται μάλιστα από τους ειδικούς πως ότι η στεφανιαία νόσος εκδηλώνεται τρία έως πέντε χρόνια μετά τη στυτική δυσλειτουργία.

Μοιραστείτε το