Γυναικολογικοί καρκίνοι: η χημειοθεραπεία αιτία για προβλήματα γονιμότητας

Η χημειοθεραπεία δεν είναι σίγουρα μια εύκολη δοκιμασία για τον οργανισμό, απαραίτητη όμως για την αντιμετώπιση και τη θεραπεία πολλών μορφών καρκίνου. Στην περίπτωση των γυναικολογικών καρκίνων μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις ωοθήκες, ενώ και η ακτινοθεραπεία ενδέχεται να βλάψει τις ωοθήκες, τη μήτρα και αλλά και τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπαραγωγή.

Βρετανοί επιστήμονες που εξετάζουν την δυνατότητα των γυναικών να τεκνοποιήσουν, έχοντας διαγνωσθεί στο παρελθόν με καρκίνο, ανακοίνωσαν πως είναι κατά 38% μικρότερη η πιθανότητα να συλλάβουν, σε σχέση με γυναίκες που δεν έχουν νοσήσει. Τα μέχρι τώρα στοιχεία αποδεικνύουν πως, σε κάποιες περιπτώσεις, οι αντικαρκινικές θεραπείες -χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία – ευθύνονται για προβλήματα υπογονιμότητας αλλά για πρώτη φορά οι εκτιμήσεις είναι τόσο συγκεκριμένες.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Άντερσον, προχώρησαν στη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη. Οι γιατροί ανέλυσαν στοιχεία από 23.200 καρκινοπαθείς γυναίκες στη Σκωτία, στις οποίες η νόσος είχε διαγνωσθεί έως την ηλικία των 39 ετών. Μεταξύ των γυναικών που ποτέ δεν είχαν μείνει έγκυες πριν τη διάγνωση του καρκίνου, 21% όσων επιβίωσαν μετά τη θεραπεία έμειναν τελικά έγκυες για πρώτη φορά, έναντι ποσοστού 39% στο γενικό πληθυσμό των γυναικών. Αυτό σημαίνει πως μια γυναίκα που είχε καρκίνο και προχώρησε σε ανάλογη θεραπεία, έχει περίπου τις μισές πιθανότητες να μείνει έγκυος για πρώτη φορά. Η μείωση των πιθανοτήτων είναι μικρότερη (σχεδόν 40%), αν η γυναίκα είχε ήδη μείνει έγκυος, πριν τη διάγνωση του καρκίνου.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως, σύμφωνα με την ανακοίνωση των ερευνητών, όλες οι μορφές καρκίνου και οι θεραπείες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στο μηχανισμό της της γονιμότητας, όχι φυσικά στον ίδιο βαθμό. Μια λύση που προωθείται σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η κρυοσυντήρηση των ωαρίων και του ιστού ωοθήκης πριν την έναρξη της αντικαρκινικής θεραπείας, με στόχο να διασφαλιστεί η κύηση μετά το πέρας των θεραπειών.

Μοιραστείτε το