Ανεύρυσμα, ποια ανησυχητική ένδειξη δεν πρέπει να παραβλέψετε;

Το ανεύρυσμα του εγκεφάλου είναι μια από τις πιο επικίνδυνες νόσους που μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες ακόμα και τον θάνατό του ανθρώπου που πάσχει. Ως ανεύρυσμα καθορίζεται η αποδυνάμωση ενός τμήματος του τοιχώματος αιμοφόρου αγγείου στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα, καθώς το διαπερνά το αίμα, η πίεση που ασκείται να δημιουργεί ένα εξόγκωμα. Αυτό το εξόγκωμα μπορεί να υποστεί ρήξη, γεγονός που θα προκαλέσει επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία. Το ανεύρυσμα είναι κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση και μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, με πιο συχνά τα περιστατικά στις ηλικίες 35-60 ετών.

Ο νευροχειρουργός Χάουαρντ Ρίινα από το Ιατρικό Κέντρο Λανγκόν του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης εξηγεί πως στο μηχανισμό του ανευρύσματος, αν υπάρξει ρήξη, τα αιμοπετάλια «φθάνουν» στο σημείο ώστε να δημιουργήσουν εμπόδιο και να «κλείσουν» την επιπλέον αιμορραγία. Ακόμη όμως κι αν αυτή διαδικασία κινητοποιηθεί άμεσα από τον οργανισμό, η ποσότητα αίματος που έχει ήδη διαρρεύσει μπορεί να αυξήσει την ενδοκρανιακή πίεση. Και έτσι δημιουργείται η πιο ισχυρή ένδειξη για το ανεύρυσμα που είναι ο έντονος, παλλόμενος πόνος στο κεφάλι, ακόμα και πίσω από τα μάτια. Ο Δρ. Ρίινα δήλωσε πως όλοι οι ασθενείς του περιγράφουν έναν ισχυρό παλλόμενο πόνο στο κεφάλι που μοιάζει αστραπιαίος, σε οποιοδήποτε σημείο του κεφαλιού. Ο πόνος αυτός συνοδεύεται από μούδιασμα στο πρόσωπο, μη ανεκτικότητα στο φως, δυσκαμψία στον αυχένα, θολή όραση, εμετός, ναυτία κ.α. Όλα αυτά τα συμπτώματα όταν συνυπάρχουν υποδεικνύουν ότι το αιμοφόρο αγγείο που ράγισε και το αίμα που έχει διαρρεύσει ασκούν πίεση στα περιβάλλοντα νεύρα.

Βέβαια ως μεμονωμένα συμπτώματα η δυσκαμψία του αυχένα ή ο πόνος στο σημείο του κεφαλιού δεν σημαίνει απαραίτητα και αιμορραγία σε περιοχή του εγκεφάλου. Μην τα παραβλέψετε όμως αν συνυπάρχουν με ισχυρό πονοκέφαλο που πολλοί ασθενείς περιγράφουν ως μη ανεκτό και υπερβολικά επώδυνο.

Μοιραστείτε το