Οι επιπτώσεις των καιρικών συνθηκών στην ψυχολογία.

O καιρός είναι σίγουρα ένας από τους πιο βασικούς παράγοντες για καλή ή κακή ψυχολογία και αυτό αποδεικνύεται καθώς πάντα η ηλιοφάνεια και ο αίθριος καιρός κάνει τους ανθρώπους ευδιάθετους, εξωστρεφείς και αισιόδοξους.

Μια ομάδα ερευνητών στην Γερμανία αποφάσισε να εξετάσει επιστημονικά αυτή την παραδοχή και δεν αρκέστηκε απλά στο αν η μέρα είναι ηλιόλουστη ή όχι, αλλά εξέτασαν τις αλλαγές σε θερμοκρασία, ανέμους, ηλιοφάνεια, βροχόπτωση και χιόνι. Η έρευνα φέρνει την σφραγίδα του Πανεπιστημίου Humboldt του Βερολίνου, με επικεφαλής τον Δρ Jaap Denissen και δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Emotion».

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.233 άτομα από 13 έως 68 ετών, στην πλειοψηφία τους γυναίκες. Αρχικά συμπλήρωσαν ένα ειδικό τεστ με ερωτήσεις για την προσωπικότητά τους, μέσα από τις οποίες αξιολογήθηκαν όσον αφορά στα επίπεδα γενικής ψυχολογικής κατάστασης, εξωστρέφειας, πιθανής νεύρωσης, ανεκτικότητας και σε άλλους παρόμοιους τομείς.

Από την επόμενη ημέρα κιόλας, όσοι συμμετείχαν έλαβαν οδηγίες να συμπληρώνουν καθημερινά ένα online “ημερολόγιο”, όπου έδιναν απαντήσεις για την ψυχολογική τους κατάσταση, την ευεξία ή την καλή/κακή τους διάθεση. Όλες οι απαντήσεις συνηγορούσαν στο γεγονός πως ο καιρός επηρεάζει την ανθρώπινη ψυχολογία του ανθρώπου με συγκεκριμένο τρόπο. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

  • Η αυξημένη ηλιοφάνεια αποδείχθηκε πως μείωσε το πόσο κουρασμένοι δήλωναν οι συμμετέχοντες συγκριτικά με τις απαντήσεις τους τις ημέρες που έβρεχε.
  • Ο άνεμος, δηλ αν φυσάει πολύ ή όχι επιδρούσε αρνητικά στη διάθεση κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού και λιγότερο το φθινόπωρο και τον χειμώνα.
  • Όταν μέρες μικραίνουν, η διάθεση μερικών ανθρώπων αλλάζει λίγο προς το αρνητικό, ενώ άλλοι ανέφεραν ότι αυτή η αλλαγή τους δημιούργησε πιο θετικά συναισθήματα.

Οι ερευνητές επισήμαναν ότι όσων η ψυχική διάθεση χειροτερεύει όταν η διάρκεια της ημέρας μικραίνει, μπορεί να ανήκουν στην κατηγορία των ανθρώπων που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για εποχιακή συναισθηματική διαταραχή.

Τέλος η ερευνητική ομάδα τόνισε πως οι αλλαγές στην ψυχολογία του δείγματος είναι υπαρκτές , λόγω αλλαγών του καιρού, αλλά όχι τόσο έντονες όσοι περίμεναν κατά την έναρξή της έρευνας.

Μοιραστείτε το