Ο ρόλος των στατινών στην πρόληψη των θρομβοεμβολικών επεισοδίων

Οι στατίνες είναι μια κατηγορία φαρμάκων που η δράση τους έχει συζητηθεί εκτενώς και συνεχώς εγείρονται νέα ερωτήματα γα την χρήση τους τους. Μέχρι σήμερα θεωρούνται το νούμερο 1 φάρμακο κατά της χοληστερίνης, βοηθώντας πολλούς ασθενείς ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί για την προστασία των διαβητικών από τις καρδιοπάθειες, για την καταπολέμηση της υπέρτασης, την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, κ.α.

Οι ειδικοί τονίζουν βέβαια πως οι ιδιότητες των συγκεκριμένων φαρμάκων πρέπει να εξεταστούν περαιτέρω για να διεξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα για το αποτέλεσμα της χρήσης τους σε διαφορετικές παθήσεις.

Πάντως οι στατίνες παραμένουν στο επίκεντρο του ιατρικού ενδιαφέροντος καθώς οι λεγόμενες «πλειοτροπικές» δράσεις που διαθέτουν (με τον όρο πλειοτροπία εννοούμε τα πολλαπλάσια αποτελέσματα ενός ενιαίου γονιδίου που μπορεί να είναι ανεξάρτητα), δείχνουν να τις καθιστούν χρήσιμες για την αντιμετώπιση και άλλων σοβαρών νόσων.

Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημοσίευση στην γνωστή ιατρική έκδοση «The Lancet», οι στατίνες γενικά (η ροσουβαστατίνη πιο ειδικά) σχετίζονται με μειωμένη πιθανότητα εμφάνισης θρομβοεμβολικού επεισοδίου σε ασθενείς που νοσηλεύονται και μάλιστα σε σημαντικό βαθμό. Από το συμπέρασμα αυτό εξαιρούνται οι ασθενείς με πνευμονική εμβολή που φαίνεται πως δεν επηρεάζεται από την δράση των συγκεκριμένων φαρμάκων. Όλα τα στοιχεία της νέας δημοσίευσης προέρχονται από μετα–ανάλυση πρόσφατων επιδημιολογικών και παρεμβατικών μελετών.

Τα ποσοστά θανάτου από τα θρομβοεμβολικά επεισόδια στις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική, υπερβαίνουν τον αριθμό των θανάτων από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη, από το AIDS και τα τροχαία ατυχήματα συνολικά. Τα πρόσφατα δεδομένα ανοίγουν νέους δρόμους στην έρευνα σχετικά με το πόσο η λήψη στατινών, από νοσηλευόμενους ασθενείς, μπορεί πραγματικά να απομακρύνει τον υψηλό κίνδυνο της θρόμβωσης.

Μοιραστείτε το