Κίνδυνος για νεφρικές βλάβες στα νεογνά από εγκυμονούσες που καπνίζουν

Κάπνισμα και εγκυμοσύνη δεν πάνε μαζί, όπως είναι γνωστό, καθώς ο καπνός επηρεάζει αρνητικά την ανάπτυξη του εμβρύου, με πολλούς τρόπους. Μια ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Journal of the American Society of Nephrology έρχεται τώρα να δημοσιοποιήσει στοιχεία που αναφέρουν πως τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πιθανόν να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νεφρικής βλάβης.

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κιότο και το Τμήμα Φαρμακοεπιδημιολογίας διεξήγε μελέτη σε 44.600 παιδιά έως την ηλικία των τριών ετών, διερευνώντας ειδικά την περίσσεια πρωτεΐνης στα ούρα. Μόνο το 5% των μητέρων των, υπό μελέτη, παιδιών κάπνιζαν πριν την κύηση ενώ σχεδόν το 17% αυτών δεν έκοψαν την συνήθεια αυτή κατά την διάρκεια της κύησης.

Τα στατιστικά στοιχεία απέδειξαν πως τα παιδιά των γυναικών που συνέχισαν να καπνίζουν στους 9 μήνες της εγκυμοσύνης είχαν τελικά 1,24 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν νεφρικές βλάβες, σε σχέση με όσα παιδιά γεννήθηκαν από μαμάδες μη καπνίστριες.

Οι γιατροί και οι ερευνητές έχουν επισημάνει ήδη την σχέση καπνίσματος με τον πρόωρο τοκετό, το χαμηλό σωματικό βάρος γέννησης αλλά και την επικίνδυνη ανεπάρκεια οξυγόνου στα νεογέννητα. Τα νέα στοιχεία έρχονται να προσθέσουν και την αυξημένη πιθανότητα νεφρικών προβλημάτων, λόγω των βλαβερών επιπτώσεων του καπνού, γεγονός πολύ σοβαρό για την μετέπειτα υγεία των παιδιών καθώς τα προβλήματα στην παιδική πρωτεϊνουρία που μακροπρόθεσμα ενδέχεται να προκαλέσουν ακόμα και χρόνια νεφρική νόσο.

Μοιραστείτε το