Τι να προσέξετε στις γιορτές εάν αντιμετωπίζετε καρδιακά προβλήματα

Η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς δίνουν πάντα ευκαιρίες για χαλάρωση και ξεκούραση αν και μερικές φορές, η όμορφη ατμόσφαιρα ενδέχεται να μας παρασύρει σε υπερβολές στο φαγητό, στο ξενύχτι και στο αλκοόλ. Καλό είναι όμως να αποφεύγονται, ειδικά στις περιπτώσεις που υπάρχουν προβλήματα υγείας καθώς μπορεί να επιφέρουν δυσάρεστα αποτελέσματα. Ειδικότερα, εάν κάποιος πάσχει από προβλήματα καρδιάς, καλό είναι να μην ξεχνάει πως η καρδιακή του λειτουργία, δεν διακρίνει αργίες και γιορτές και απαιτεί ειδική φροντίδα κάθε ημέρα του χρόνου.

Αποφύγετε τις υπερβολές σε φαγητό και αλκοόλ

Συνήθως οι μέρες αυτές είναι γεμάτες από ξεχωριστές γεύσεις και συχνά, παραπάνω αλκοόλ. Απολαύστε αργά το φαγητό σας και φροντίστε να ελέγχετε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε, συνολικά μέσα στις γιορτές. Αν μια ημέρα το παρακάνετε, φροντίστε να επανορθώσετε την επόμενη.

Μην ξεχνάτε την λήψη της φαρμακευτικής αγωγής

Η ανεμελιά των γιορτών, οι κοινωνικές εκδηλώσεις και οι αλλαγές του καθημερινού προγράμματος δεν πρέπει να γίνουν αφορμή για να ξεχάσετε τα φάρμακά σας. Η παρέκκλιση των καρδιοπαθών από το πρόγραμμα λήψης της φαρμακευτικής αγωγής ενέχει σοβαρούς κινδύνους.

Ξεκουραστείτε πραγματικά

Μην χάσετε την ευκαιρία να ξεφύγετε από την απαιτητική καθημερινότητα και να απολαύσετε στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι σας.

Αν σχεδιάζετε να ταξιδέψετε…

Τι πιο όμορφο από μια σύντομη απόδραση μέσα στις γιορτές; Aν όμως αντιμετωπίζετε προβλήματα με την καρδιά, θα πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή στην προετοιμασία της εκδρομής. Δώστε προσοχή στο μέσο μεταφοράς αλλά και στον προορισμό που θα πρέπει να συζητηθεί και με τον καρδιολόγο σας (πολύωρες πτήσεις, καιρικές συνθήκες, υψόμετρο). Σε γενικές γραμμές, καλό είναι να αποφεύγετε την έκθεση σε ακραία χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς το κρύο προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων, γρηγορότερη πήξη του αίματος και αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Επίσης καλό είναι να γνωρίζετε πως τα άτομα με καρδιολογικά προβλήματα πρέπει να αποφεύγουν το υψόμετρο πάνω από τα 2.000 μέτρα, εξαιτίας της έλλειψης οξυγόνου, που μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια ή ακόμα και στηθάγχη.

Φυσικά δεν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε πως πρέπει να έχετε μαζί σας επαρκή ποσότητα φαρμάκων καθώς και συνταγογράφηση των φαρμάκων σας από τον καρδιολόγο σας, σε περίπτωση απώλειας.

Με σωστή προετοιμασία και λίγη παραπάνω προσοχή, χωρίς υπερβολές και περιττό άγχος, οι γιορτινές μέρες μπορεί να γίνουν πραγματικά απολαυστικές για όλους.

Μοιραστείτε το