Έρευνα: Aυτή είναι η ώρα που το άγχος χτυπάει κόκκινο 

To άγχος μπορεί να είναι κάνει αισθητή την παρουσία του μέσα στην καθημερινότητά μας και να μας καταβάλει σωματικά και ψυχικά. Μια βρετανική έρευνα προσπάθησε να εντοπίσει ποια είναι η ακριβής ώρα που μας αγχώνει πιο πολύ και γιατί. 

Πολλοί είναι αυτοί που γνωρίζουν πόσο στρεσογόνες είναι κάποιες  καθημερινές καταστάσεις που συμβαίνουν στα σπίτια τα πρωινά, όπως το να σηκώσουν τα παιδιά τους για το σχολείο, να ετοιμάζουν το πρωινό και να φροντίσουν να είναι στη δουλειά τους on time.

Με όλες αυτές τις δραστηριότητες στο πρόγραμμα από νωρίς, δεν αποτελεί μάλλον έκπληξη ότι οι πρωινές ώρες είναι και αυτές που λειτουργούν περισσότερο αγχωτικά.

Η ακριβής ώρα που το στρες χτυπάει κόκκινο

Τα αποτελέσματα νέας βρετανικής δημοσκόπησης, που βασίστηκε σε απαντήσεις περίπου 2 χιλιάδων ενηλίκων, αποκάλυψε την ακριβή ώρα που το άγχος πιάνει κυριολεκτικά «ταβάνι»: στις 7:23 π.μ, την ώρα, δηλαδή, που ένα γονιός έχει ήδη ξυπνήσει και σκέφτεται όλες τις υποχρεώσεις που ακολουθούν.

Πάνω σε αυτό το συμπέρασμα ζητήθηκε στους ερωτώμενους να καταγράψουν ποια είναι εκείνα τα πράγματα που δημιουργούν το πιο μεγάλο άγχος. Απάντησαν πως  αγχώνονται μήπως κολλήσουν στην κίνηση, μήπως αργήσουν τα παιδιά τους στο σχολείο, μήπως δεν ακούσουν το ξυπνητήρι  κ.α. Εντούτοις, μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ενήλικες έρχονται αντιμέτωποι με τρία αγχωτικά επεισόδια κάθε μέρα και οι γυναίκες τα βιώνουν μια ώρα νωρίτερα από τους άντρες.

Ποια είναι όμως η βασική πηγή του άγχους; 

Σύμφωνα με τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι κυριότερες αιτίες του καθημερινού άγχους περιλαμβάνουν την κούραση, για το 46% των συμμετεχόντων, τον ακανόνιστο ύπνο (36%) και μια πολυάσχολη ημέρα στη δουλειά (33%). Ως αποτέλεσμα, τα στρεσογόνα αυτά συμβάντα ήταν πιθανότερο να τους απογοητεύσουν -κατά 32%-, να τους αγχώσουν -κατά 23%-, και να τους αφήσουν κουρασμένους -κατά 21%.

Άλλη μια παραδοχή- και πηγή άγχους- είναι το γεγονός πως πολλοί ενήλικες δήλωσαν ότι συνήθως έχουν πολλά πράγματα στο μυαλό τους ταυτόχρονα, ενώ το 16% δήλωσε ότι πιθανότατα αντιμετωπίζει περισσότερα αγχωτικά συμβάντα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σε σύγκριση με άλλους.

Μελετώντας όλα τα παραπάνω στοιχεία, οι ειδικοί τονίζουν με έμφαση πως το παρατεταμένο άγχος δεν είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και γίνεται η αιτία να αυξηθεί η  παραγωγή της αδρεναλίνης, η οποία με τη σειρά της πυροδοτεί τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Απελευθερώνεται επίσης περισσότερη κορτιζόλη, η οποία αυξάνει την ποσότητα σακχάρου στην κυκλοφορία του αίματος.

Η διαχείριση του άγχους και η καλύτερη καθημερινότητα είναι η απάντηση στο πρόβλημα του άγχους, αν και σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο για την πλειονότητα των ανθρώπων.

Μοιραστείτε το