Πρόληψη άνοιας και Διαδίκτυο- Ενδιαφέροντα ερευνητικά δεδομένα

Η συστηματική χρήση του διαδικτύου μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη του κινδύνου για άνοια, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Geriatrics Society».

Το συμπέρασμα αυτό προέρχεται από μελέτη  που πραγματοποιήθηκε από ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, όπου παρακολουθήθηκαν 18.154 άτομα ηλικίας 50 ως 65 ετών που δεν έπασχαν από άνοια κατά την έναρξη της παρακολούθησης. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί περίπου οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο – σε κάποιους από αυτούς η παρακολούθηση ξεπέρασε τα 17 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ποσοστό της τάξεως του 4,68% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκε με άνοια.

Μετά την συγκέντρωση και την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η συστηματική χρήση του Ίντερνετ συνδεόταν με μείωση κατά σχεδόν 50% του κινδύνου άνοιας σε σχέση με τη μη συστηματική χρήση του Διαδικτύου. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα, η σύνδεση φάνηκε να ισχύει ακόμη και σε περιπτώσεις που συνεκτιμήθηκαν και άλλοι παράγοντες όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και η γενεά στην οποία ανήκε ο κάθε εθελοντής.

«Η ενασχόληση με το Ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση γνωστικών ‘αποθεμάτων’ τα οποία με τη σειρά τους είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» σχολίασε σχετικά η Βιρτζίνια Τσανγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

 

Μοιραστείτε το