Έρευνα: Η υγεία της καρδιάς επηρεάζει και την υγεία του εγκεφάλου

H υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου συνδέονται σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Science». Τα συμπεράσματα προήλθαν από  δείγμα 40.000 ατόμων και πιο συγκεκριμένα από δεδομένα μαγνητικής τομογραφίας πολλαπλών οργάνων που ήταν καταγεγραμμένα στη βάση ιατρικών δεδομένων της Βρετανίας Biobank.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καρδιαγγειακές παθήσεις ενοχοποιούνται για εγκεφαλικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων, της άνοιας και της γνωστικής εξασθένησης. Και οι ασθενείς με σοβαρές ψυχικές διαταραχές , όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη και η επιληψία, εμφανίζουν αυξημένη συχνότητα καρδιαγγειακών παθήσεων.

Μέχρι σήμερα η φύση αυτών των συνδέσεων ήταν ασαφής και η νέα έρευνα διερεύνησε τις φαινοτυπικές και γενετικές συνδέσεις καρδιάς-εγκεφάλου, χρησιμοποιώντας Οι ερευνητές εντόπισαν μια σειρά από συσχετίσεις μεταξύ της δομής και της λειτουργίας τόσο της καρδιάς όσο και του εγκεφάλου. Για παράδειγμα, το μεγαλύτερο πάχος του τοιχώματος του μυοκαρδίου συσχετίστηκε με μεγαλύτερο όγκο του υποφλοιώδους του εγκεφάλου.

Επιπλέον, μια μελέτη συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος των καρδιακών χαρακτηριστικών αποκάλυψε τόπους που σχετίζονται επίσης με σύνθετες νευρολογικές παθήσεις. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι γενετικές αλλαγές που σχετίζονται με τις καρδιακές παθήσεις μπορεί να συμβάλλουν αιτιωδώς στις εγκεφαλικές διαταραχές.

Oι ειδικοί τονίζουν πως τα συγκεκριμένα ευρήματα μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στον εντοπισμό νέων θεραπειών.

Μοιραστείτε το