Έρευνα: Oι δυο ευεργετικές συνήθειες που προστατεύουν τον εγκέφαλο μας από τη γήρανση

Eίναι γνωστό πως η σωματική δραστηριότητα προστατεύει τον εγκέφαλό μας από τη γήρανση και μας διατηρεί υγιείς και ακμαίους. Πρόκειται για μια καλή συνήθεια για κάθε ηλικία, η οποία μπορεί να προσαρμόζεται μέσα στις δεκαετίες.  Μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως για να είναι αποτελεσματική η σωματική δραστηριότητα θα πρέπει να συνδυάζεται και με μια ακόμη υγιεινή συνήθεια, την οποία θα ανακαλύψετε παρακάτω.

Πρόσφατη έρευνα Βρετανών επιστημόνων ανακάλυψε ότι όσοι γυμνάζονται τακτικά στα 50 και στα 60 τους, αλλά δεν κοιμούνται αρκετά, εμφανίζουν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών λειτουργιών τους. Μέσα σε 10 χρόνια μάλιστα, η νοητική λειτουργία τους είναι ανάλογη με αυτή των συνομήλικών τους που κάνουν καθιστική ζωή.

Η ταυτότητα της μελέτης

Οι ερευνητές μελέτησαν 8.958 εθελοντές ηλικίας 50 ετών και άνω, τους οποίους κατέταξαν σε τρεις ομάδες: Σε όσους κοιμόντουσαν λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, σε όσους κοιμόντουσαν 7-8 ώρες και σε εκείνους που υπερέβαιναν τις 8 ώρες ύπνου.

Τους κατέταξαν επίσης σε ομάδες ανάλογα με τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Αξιολόγησαν τέλος τις νοητικές δεξιότητές τους, ζητώντας τους να απομνημονεύσουν 10 λέξεις. Η απομνημόνευση έπρεπε να γίνει μετά από λίγα δευτερόλεπτα και μετά από λίγα λεπτά. Τέλος, τους υπέβαλαν σε λεκτικό τεστ, ζητώντας τους να απαριθμήσουν σε ένα λεπτό όσο περισσότερα είδη ζώων μπορούσαν.

Μελετώντας τα στοιχεία οι ερευνητές διαπίστωσαν πως οι καλύτερες επιδόσεις που σημειώθηκαν στα νοητικά τεστ, αφορούσαν εθελοντές που έκαναν την περισσότερη γυμναστική και ταυτοχρόνως κοιμόντουσαν 7-8 ώρες κάθε βράδυ. Οι 50άρηδες και οι 60άρηδες εθελοντές, οι οποίοι κατά την έναρξη της μελέτης έκαναν πολλή γυμναστική, είχαν καλύτερες νοητικές ικανότητες. Με την πάροδο του χρόνου όμως, η οξύνοιά τους μειώθηκε, όταν δεν κοιμόντουσαν επαρκώς.

Τι δήλωσαν οι ερευνητές

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ο επαρκής ύπνος είναι απαραίτητος για να αποκομίσει κάποιος τα οφέλη που παρέχει η γυμναστική», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Mikaela Bloomberg από το Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας του University College στο Λονδίνο (UCL). Και παλιότερα ευρήματα αλλά και τα νέα δείχνουν πως η διάρκεια του ύπνου είναι πιο σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου, απ’ ό,τι η γυμναστική.

Τα ευρήματα δημοσιεύονται στην ιατρική επιθεώρηση “The Lancet Healthy Longevity”.

Μοιραστείτε το