Έρευνα: Είναι το σερφάρισμα στο Διαδίκτυο σύμμαχός μας ενάντια στην άνοια;

 Η τακτική χρήση του Διαδικτύου μπορεί να βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, με βάση μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of the American Geriatrics Society».

Στο πλαίσιο της μελέτης που διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης παρακολουθήθηκαν 18.154 άτομα ηλικίας 50 ως 65 ετών που δεν έπασχαν από άνοια κατά την έναρξη της παρακολούθησης. Όλοι οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν επί περίπου οκτώ χρόνια κατά μέσο όρο, υπήρξαν και περιπτώσεις που η παρακολούθηση ξεπέρασε τα 17 έτη. Μέσα σε αυτό το διάστημα, ποσοστό της τάξεως του 4,68% των συμμετεχόντων διαγνώσθηκε με άνοια.

Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και αναλύθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η συστηματική χρήση του Ίντερνετ συνδεόταν με μείωση κατά σχεδόν 50% του κινδύνου άνοιας σε σχέση με τη μη συστηματική χρήση του Διαδικτύου. Σύμφωνα μάλιστα με τα ευρήματα της έρευνας, η σύνδεση φάνηκε να ισχύει ακόμη και όταν ελήφθησαν υπόψη άλλοι παράγοντες, όπως το επίπεδο εκπαίδευσης, το φύλο και η γενεά στην οποία ανήκε ο κάθε εθελοντής.

«Η ενασχόληση με το Ίντερνετ μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση γνωστικών ‘αποθεμάτων’ τα οποία με τη σειρά τους είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τη γήρανση του εγκεφάλου και να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας» σημείωσε η Βιρτζίνια Τσανγκ, κύρια συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

Μοιραστείτε το