Έρευνα: Αυτές οι επτά καλές συνήθειες μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας

Οι άνθρωποι που διανύουν τη μέση ηλικία και υιοθετούν υγιεινές συνήθειες για μεγάλο χρονικό διάστημα, πληρούν τις προϋποθέσεις για να απομακρύνουν τον κίνδυνο άνοιας  αργότερα στη ζωή τους.

Τα στοιχεία προκύπτουν από μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που εντόπισε τους εξής επτά παράγοντες που συνηγορούν σε αυτό το ενδεχόμενο: η σωματική δραστηριότητα, η υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό σωματικό βάρος, η αποχή από το κάπνισμα, η φυσιολογική αρτηριακή πίεση, ο έλεγχος χοληστερίνης και το χαμηλό σάκχαρο αίματος. Όσο περισσότερο διατηρεί κανείς αυτές τις συνήθειες, τόσο μειώνει την πιθανότητα άνοιας σε βάθος χρόνου.

Η ταυτότητα της έρευνας

Οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρα Πάμελα Ριστ του Νοσοκομείου Brigham and Women's της Βοστώνης, ανέλυσαν στοιχεία για 13.720 γυναίκες μέσης ηλικίας 54 ετών, οι οποίες παρακολουθήθηκαν επί 20 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων οι 1.771 (το 13%) εμφάνισαν άνοια. Για κάθε μία από τις επτά υγιεινές συνήθειες, κάθε γυναίκα βαθμολογήθηκε με ένα «σκορ» από το μηδέν (κακή ή μέτρια) έως ένα (ιδανική), με μέγιστη συνολική βαθμολογία το επτά. Το μέσο «σκορ» ήταν 4,3.

Διαπιστώθηκε ότι για κάθε αύξηση κατά μία μονάδα σε αυτή τη συνολική βαθμολογία, ο κίνδυνος κατοπινής άνοιας μειωνόταν κατά 6%.

«Εφόσον γνωρίζουμε πια ότι η άνοια μπορεί να ξεκινήσει στον εγκέφαλο δεκαετίες πριν τη διάγνωση, είναι σημαντικό που μαθαίνουμε πώς οι συνήθειες στη μέση ηλικία είναι δυνατό να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας σε μεγαλύτερη ηλικία. Τα καλά νέα είναι ότι όταν κάποιος κάνει υγιεινές επιλογές στη ζωή του κατά τη μέση ηλικία, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο κίνδυνο άνοιας αργότερα στη ζωή», ανέφερε η Δρ Ριστ. «Είναι ενθαρρυντικό για τους ανθρώπους να ξέρουν ότι κάνοντας ορισμένα βήματα, όπως να ασκούνται για μισή ώρα τη μέρα ή να διατηρούν υπό έλεγχο την πίεση του αίματός τους, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας», πρόσθεσε.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Μοιραστείτε το