Έρευνα: Πώς συνδέεται η άνοια με το πιο δημοφιλές άθλημα του κόσμου;

Είναι το πιο δημοφιλές άθλημα όλου του πλανήτη που δεν γνωρίζει ηλικία καθώς το αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Το ποδόσφαιρο είναι παντού και αποτελεί ένα θεαματικό σπορ αλλά και έναν εξαιρετικό τρόπο εκγύμνασης για όσους ασχολούνται ερασιτεχνικά.

Μια ερευνητική ομάδα από τη Σουηδία συνδέει τώρα το ποδόσφαιρο με την αυξημένη απειλή για άνοια. Πώς εξηγείται αυτό; H σουηδική μελέτη, που δημοσιεύεται στο The Lancet Public Health υποστηρίζει ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αντιμετωπίζουν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια νευροεκφυλιστική νόσο. Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότερες ανησυχίες εκφράζονται σχετικά με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας τραυματισμός στο κεφάλι από αθλητική δραστηριότητα, όπως το ποδόσφαιρο, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους τραυματισμοί αυξάνουν την απειλή ανάπτυξης νευροεκφυλιστικής νόσου. Η μελέτη ανέλυσε τον κίνδυνο διαφορετικών νευρογεννητικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων τύπων άνοιας, της νόσου των κινητικών νευρώνων και της νόσου Πάρκινσον.

Πώς οδηγήθηκαν οι ειδικοί σε αυτά τα συμπεράσματα;

Οι ερευνητές από το Karolinska Institutet αξιοποίησαν τα εθνικά μητρώα υγείας της Σουηδίας, αναζητώντας αρχεία νευροεκφυλιστικών ασθενειών (διαγνώσεις, θανάτους ή χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων για άνοια). Mετά από την συγκέντρωση και επεξεργασία των στοιχείων, εντόπισαν 6.007 άνδρες ποδοσφαιριστές, που είχαν αγωνιστεί στην κορυφαία κατηγορία της Σουηδίας από το 1924 έως το 2019 και συνέκριναν τον κίνδυνο σε αυτούς τους αθλητές συγκριτικά με άτομα του γενικού πληθυσμού, με παρόμοια χαρακτηριστικά -φύλο, ηλικία, τόπο διαμονής- που έπαιζαν ερασιτεχνικά ποδόσφαιρο.

Συνολικά, προέκυψε ότι οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές αντιμετώπιζαν 1,5 φορά μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν κάποια νευροεκφυλιστική νόσο, αφού συνολικά το 9% (537 από τους 6.007) εξ αυτών διαγνώστηκε με μια τέτοια ασθένεια,  σε σύγκριση με το 6% (3.485 από τους 56.168) των ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών. Ωστόσο, ο αυξημένος κίνδυνος δεν ίσχυε για τους τερματοφύλακες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο ερευνητής Peter Ueda δήλωσε σχετικά: «Πιστεύεται ότι οι κεφαλιές ευθύνονται για την πρόκληση επαναλαμβανόμενου ήπιου τραύματος στο κεφάλι και αυτός πιθανώς είναι ο λόγος που οι ποδοσφαιριστές διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο. Οι τερματοφύλακες, ωστόσο, σπάνια κάνουν κεφαλιές, γι’ αυτό και θεωρούνται πιο προστατευμένοι. Εξακολουθούν, ωστόσο, να εκτίθενται σε παρόμοια περιβάλλοντα και τρόπο ζωής κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, ίσως και μετά».

Μοιραστείτε το