Από ποια επικίνδυνη νόσο κινδυνεύουν περισσότερο οι διαβητικοί σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό;

Σημαντικά συμπεράσματα προέκυψαν για τους διαβητικούς και το ενδεχόμενο νόσησης από καρκίνο, σύμφωνα με μια νέα βρετανική έρευνα. Η μελέτη υποστηρίζει πως  οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 εμφανίζουν αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό.

Η ταυτότητα της έρευνας

Η έρευνα εκπονήθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λέστερ και της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Σουπίνγκ Λινγκ. Η ομάδα ανακάλυψε πως σε βάθος 20ετίας (1998-2018) οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,1% μεταξύ των νεαρών διαβητικών γυναικών. Πρέπει να σημειωθεί πως η εν λόγω μελέτη δεν συμπεριέλαβε τους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 1.

Πιο συγκεκριμένα, η θνησιμότητα από καρκίνο στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 είναι αυξημένη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, κατά 18% για όλους τους καρκίνους γενικά, κατά 9% για τον καρκίνο του μαστού και κατά 2,4 φορές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ορθοκολικό), σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 138.000 άτομα άνω των 35 ετών που είχαν διαβήτη τύπου 2 και παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια. Μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου από καρκίνο εμφανίζουν οι πολύ παχύσαρκοι, οι καπνιστές, οι ηλικιωμένοι (άνω των 75 ετών) και οι άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Σχετικά με τα ευρήματά τους , οι ειδικοί ανέφεραν πως «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο καρκίνος πιθανώς έχει ξεπεράσει την καρδιαγγειακή νόσο ως η κύρια αιτία θανάτου στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, ιδίως τους ηλικιωμένους, και αναδεικνύουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη του καρκίνου στους διαβητικούς».

Άλλα χρήσιμα στοιχεία της έρευνας κατέδειξαν πως, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 είχαν τουλάχιστον μιάμιση φορά αυξημένο κίνδυνο για θάνατο από καρκίνο εντέρου, παγκρέατος, ήπατος και ενδομητρίου.

Επίσης η θνησιμότητα από καρκίνο στους διαβητικούς είναι σχεδόν διπλάσια για τους καρκίνους που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως του ήπατος (και για τα δύο φύλα), του παγκρέατος (και τα δύο φύλα) και του ενδομητρίου (για τις γυναίκες).

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό «Diabetologia» της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD).

Μοιραστείτε το