Έρευνα: Η γονική άδεια κάνει καλό στον ψυχισμό των νέων γονιών

Η ψυχολογία των νέων γονιών μπορεί να είναι ευμετάβλητη και σίγουρα οι καινούριες προκλήσεις που φέρνει η οικογενειακή ζωή προκαλούν άγχος για τις νέες αρμοδιότητες. Μια νέα διεθνής μελέτη εντόπισε επιστημονικά στοιχεία για την ψυχική υγεία των νέων γονιών σε σχέση με τη γονική τους άδεια.

«Η χρήση γονικής άδειας, ιδίως αν είναι γενναιόδωρη, παρέχει προστασία για την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων, ακόμη και σε βάθος χρόνου» τονίζουν χαρακτηριστικά οι επιστήμονες.

Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της  μελέτης

Οι ερευνητές των Τμημάτων Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και του σουηδικού ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σολ Χουάρεζ, πραγματοποίησαν μια μετα-ανάλυση και συστηματική ανασκόπηση όλων των σχετικών μελετών. Συνολικά ελήφθησαν υπόψη 45 έρευνες με διεθνή δεδομένα, από την Ευρώπη, τη Βόρεια και Νότια Αμερική, την Αυστραλία και την Ιαπωνία.

Η νέα μελέτη συμπεραίνει πως η γονική άδεια προστατεύει έναντι των κινδύνων για την ψυχική υγεία, μεταξύ άλλων από συμπτώματα κατάθλιψης, ψυχικό στρες, αίσθημα ψυχικής εξάντλησης και υπερκόπωσης κ.α. Όσο μεγαλύτερη είναι η διάρκεια της γονικής άδειας, τόσο αυξάνει το ψυχικό όφελός της για τους γονείς. Μάλιστα η προστατευτική επίπτωση ιδίως για τις μητέρες μπορεί να συνεχιστεί και αργότερα στη ζωή τους

«Το να γίνεται κανείς γονιός, μπορεί να αποδειχθεί στρεσογόνο και για τους δύο. Δεν είναι μόνο οι τεράστιες ορμονικές και σωματικές αλλαγές που βιώνει η μητέρα, αλλά γενικότερα η μετάβαση στη γονεϊκή ιδιότητα προκαλεί στρες στο ζευγάρι. Αυτό εξηγεί ίσως γιατί οι ψυχικές διαταραχές μετά τον τοκετό είναι σχετικά συχνές, επηρεάζοντας το 10% έως 20% των μητέρων και έως το 10% των πατέρων», δήλωσε ο δρ Χουάρεζ.

Τα συμπεράσματα που αφορούν τους νέους πατέρες δεν είναι τόσο σαφή καθώς η έρευνα δεν είναι τόσο αναλυτική, όσο αυτή που αφορά τις νέες μητέρες. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές συμπέραναν ότι μια γενναιόδωρη γονική άδεια μετ’ αποδοχών ωφελεί σημαντικά την ψυχική υγεία των γονιών, κυρίως των μητέρων που συνήθως φέρουν και το μεγαλύτερο βάρος ανατροφής των παιδιών.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet Public Health».

Μοιραστείτε το