Ψυχολογία: Οι δυο παράγοντες στη ζωή μας που μας φέρνουν πιο κοντά στην ευτυχία

To κυνήγι της ευτυχίας είναι μια διαρκής αναζήτηση για πολλούς ανθρώπους που ψάχνουν να βρουν όσα τους προκαλούν χαρά και αισιοδοξία. Πολλές είναι οι έρευνες που προσπαθούν να προσδιορίσουν τις αιτίες που βρίσκονται πίσω από το αίσθημα ευτυχίας. Κάποιες από αυτές συγκλίνουν ότι περίπου το 40% της ευτυχίας των ανθρώπων είναι αποτέλεσμα των επιλογών τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μετά από δεκαετίες ανάλυσης και μελετών, κατέληξαν σε κάποια συμπεράσματα που αφορούν πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους. Τα αποτελέσματα της έρευνας τους, που ξεκίνησε το 1938 και στην οποία πήραν μέρος άτομα από διάφορα οικονομικά και κοινωνικά υπόβαθρα, είχε σκοπό να αποκαλύψει τι κάνει τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους στη ζωή.

Για τον σκοπό αυτόν μελέτησαν άτομα σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και σε διάφορα στάδια και κατέληξαν στο εξής συμπέρασμα: Δύο είναι οι βασικοί παράγοντες  που τελικά μας κάνουν να νιώσουμε ευτυχία.

Ο πρώτος παράγοντας είναι οι σταθεροί συναισθηματικοί δεσμοί που έχουν διάρκεια. Αληθινοί φίλοι, σχέσεις και η οικογένεια είναι το συναισθηματικό δίχτυ ασφαλείας που μπορεί να μας βοηθήσουν να νιώσουμε χαρά και ευτυχία. Αυτό σημαίνει πως έχουμε δίπλα μας ανθρώπους που μας αγαπούν αλλά, ταυτόχρονα, εισπράττουν αγάπη και από εμάς.

Ο δεύτερος παράγοντας δεν είναι η οικονομική άνεση και απλά αγαθά, αλλά μια απλή στάση ζωής. Τι σημαίνει αυτό; Να μην ανησυχούμε και αγχωνόμαστε για μικρά πράγματα. Αν βρούμε τον τρόπο να επικεντρωθούμε σε όσα αξίζουν την έγνοια μας, θα είμαστε σίγουρα πιο χαρούμενοι στη ζωή μας.

Δεδομένου πως δεν υπάρχει ένας συγκεκριμένος ορισμός για την ευτυχία, είναι σημαντικό να βρίσκει ο καθένα αυτό που τον κάνει να νιώθει ικανοποίηση και να φτιάξει ένα περιβάλλον που νιώθει ασφαλής και αισιόδοξος για το μέλλον.

Μοιραστείτε το