Τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής απέναντι σε μια επικίνδυνη μορφή καρκίνου

Η φυτοφαγική διατροφή έχει πολλά οφέλη για την υγεία μας, χωρίς να απορρίπτουμε την κατανάλωση κρέατος, όταν γίνεται χωρίς υπερβολές. Φαίνεται πως μια τέτοια διατροφή σχετίζεται και με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου (ορθοκολικού) στους άνδρες, αλλά όχι στις γυναίκες, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας νέας νοτιοκορεατικής-αμερικανικής επιστημονικής μελέτης.

Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο Kyung Hee, με επικεφαλής τον Jihye Kim, οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 80.000 άνδρες στις ΗΠΑ με μέση ηλικία 60 ετών. Διαπιστώθηκε πως όσοι έκαναν σε καθημερινή βάση τη μεγαλύτερη φυτοφαγική διατροφή, είχαν κατά μέσο όρο 22% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση σε με εκείνους που έκαναν τη μικρότερη φυτοφαγία.

Άλλο ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι πως δεν βρέθηκε καμία ανάλογη συσχέτιση μεταξύ φυτοφαγίας-καρκίνου εντέρου στις γυναίκες, όπως έδειξε η ανάλυση στοιχείων για 93.475 γυναίκες με μέση ηλικία 59 ετών.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο δρ Κιμ δήλωσε ότι "ο ορθοκολικός καρκίνος είναι ο τρίτος συχνότερος παγκοσμίως και ο κίνδυνος ανάπτυξης του στη διάρκεια της ζωής αφορά μία πιθανότητα στις 23 για τους άνδρες και μία στις 25 για τις γυναίκες. Προηγούμενες έρευνες είχαν παράσχει ενδείξεις ότι οι φυτοφαγικές δίαιτες μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόληψη του εν λόγω καρκίνου. Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι η μια υγιής φυτοφαγική δίαιτα σχετίζεται όντως με μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου. Εικάζουμε ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες που υπάρχουν σε τροφές όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα πλήρη δημητριακά, μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου καταστέλλοντας τη χρόνια φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο", πρόσθεσε.

Η ερευνητική ομάδα τόνισε επίσης την αναγκαιότητα να γίνουν και άλλες μελέτες που να διερευνήσουντους γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη σχέση ανάμεσα στη φυτοφαγική διατροφή και στον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο ιατρικό περιοδικό "BMC Medicine".

Μοιραστείτε το