Έρευνα: Η υπερβολική κατανάλωσης καφέ αντενδείκνυται για τους υπερτασικούς

Η σοβαρή υπέρταση και η υπερβολική κατανάλωση καφέ δεν συνδυάζονται σύμφωνα με  μια νέα ιαπωνική έρευνα. Μάλιστα, αποδείχτηκε πως η κατανάλωση δύο ή περισσότερων καφέδων ημερησίως σχετίζεται με διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο των ανθρώπων με σοβαρή υπέρταση (πάνω από 16/10), σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου καφέ.

 Η έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Χιρογιάσου Ίσο του Πανεπιστημίου της Οσάκα και του Εθνικού Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας και Ιατρικής στο Τόκιο, είναι η πρώτη που μελετά σε βάθος αυτή τη συσχέτιση.

Οι ειδικοί τόνισαν πως ένας μόνο ένας αφές ημερησίως δεν φαίνεται να αυξάνει τον κίνδυνο για τους υπερτασικούς, ούτε το καθημερινό πράσινο τσάι, μολονότι τόσο ο καφές όσο και το τσάι περιέχουν καφεΐνη. Εκτιμάται ότι ένα φλιτζάνι πράσινο ή μαύρο τσάι περιέχει 30-50 μιλιγκράμ καφεΐνης, ενώ ένα φλιτζάνι καφέ 80 έως 100.

Πώς κατέληξαν οι ειδικοί σε αυτά τα συμπεράσματα;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Journal of American Heart Association», ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 18.600 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40-79 ετών. Στη διάρκεια σχεδόν 20 ετών καταγράφηκαν 842 θάνατοι καρδιαγγειακής αιτιολογίας.

Και με βάση παλαιότερα ερευνητικά στοιχεία, ένας καφές ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου σε υγιή άτομα, όταν φυσικά συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.  Εκτός από τον κίνδυνο  για καρδιαγγειακά νοσήματα, η τακτική κατανάλωση καφέ -αλλά όχι η υπερβολή- μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κίνδυνου εμφάνισης χρονίων παθήσεων, όπως διαβήτης τύπου 2 και μερικών καρκίνων ενώ βοηθά στον έλεγχο της όρεξης και μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης, αν και δεν είναι σαφές κατά πόσο αυτό οφείλεται στην καφεΐνη ή σε άλλη ουσία του καφέ. Αντίθετα, η υπερβολική κατανάλωση καφέ σε ημερήσια βάση μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, τα προβλήματα αυπνίας , τις ταχυπαλμίες κ.α

«Τα ευρήματα μας δείχνουν ότι οι άνθρωποι με σοβαρή υπέρταση θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερβολική κατανάλωση καφέ. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι πιο ευάλωτοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης, οι επιβλαβείς συνέπειες της τελευταίας μπορεί να υπεραντισταθμίσουν την προστατευτική δράση της και να αυξήσουν τον κίνδυνο θανάτου», δήλωσε ο δρ Ίσο. (Με βάση τις επιστημονικές ενώσεις των ΗΠΑ, ως υπέρταση ορίζονται οι μετρήσεις της πίεσης άνω του 13/8, σοβαρή υπέρταση δείχνουν μετρήσεις άνω του 16/10 και πολύ σοβαρή άνω του 18/11).

Μοιραστείτε το