Ο ΠΟΥ εφιστά προσοχή στα αυξανόμενα κρούσματα στρεπτόκοκκου

Ο στρεπτόκοκκος φαίνεται πως είναι το φλέγον ζήτημα υγείας που απασχολεί τον ΠΟΥ αυτή την στιγμή καθώς τα κρούσματα είναι πολλά, σε διάφορες χώρες του κόσμου, δημιουργώντας συνθήκες επιφυλακής για την επόμενη ημέρα.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ συνιστούν μάλιστα στενή παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης σε όλη την Ευρώπη. Ο Οργανισμός μάλιστα συστήνει σε όλες τις χώρες να επαγρυπνούν για παρόμοια αύξηση των κρουσμάτων, ιδιαίτερα εξαιτίας της συνεχιζόμενης αύξησης της κυκλοφορίας αναπνευστικών ιών που εμφανίζεται τώρα σε όλη την Ευρώπη.

Είναι πολύ σημαντικό να εντοπίζονται άμεσα και να αντιμετωπίζονται καταλλήλως οι λοιμώξεις που σχετίζονται με το στρεπτόκοκκο, συμπεριλαμβανομένης της οστρακιάς και του συνδρόμου του στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ.

Τα νοσοκομεία Παίδων σε πέντε αμερικάνικες πολιτείες – Αριζόνα, Κολοράντο, Τέξας, Ουάσιγκτον και Δυτική Βιρτζίνια – αναφέρουν ότι παρατηρείται αύξηση των ασθενών που έχουν πληγεί από την ασθένεια ενώ, και τα στατιστικά στο μεγαλύτερο Νοσοκομείο Παίδων της χώρας (αυτό του Τέξας), φανερώνουν πως υπάρχουν τέσσερις φορές περισσότεροι ασθενείς από πέρυσι.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α είναι συνήθως ήπιες, αλλά τα κρούσματα αυξάνονται αφού φέτος, εξαιτίας του lockdown, τα παιδιά στερήθηκαν την έκθεση σε εξωτερικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να έχει αποδυναμωθεί το ανοσοποιητικό τους.

Έξαρση στρεπτόκοκκου και στο Ηνωμένο Βασίλειο

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη καταγράψει πολλές λοιμώξεις, με 169 παιδιά κάτω των 14 ετών να έχουν διαγνωστεί από τον Σεπτέμβριο. Οι υγειονομικές αρχές στη χώρα αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών φέτος είναι ασυνήθιστα υψηλός.

Πληθαίνουν καθημερινά οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α την ίδια ώρα που περισσότερα από δώδεκα παιδιά πέθαναν από τη βακτηριακή λοίμωξη στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλη μια σημαντική παράμετρο που θέτει ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως ορισμένες μόνο χώρες δηλώνουν τα κρούσματα – που σημαίνει ότι η αύξηση μπορεί να είναι πιο ευρεία και να μην γνωρίζουμε ακόμα τις πραγματικές της διαστάσεις της εξάπλωσης του ιού.

Μοιραστείτε το