Πολλαπλούν μυέλωμα: Έρευνα αποκαλύπτει ποιος είναι ο ρόλος του Δείκτη Μάζας Σώματος στην επιβίωση των ασθενών

To πολλαπλούν μυέλωμα θεωρείται ο πιο κοινός τύπος πρωτοπαθούς καρκίνου των οστών που αφορά κυρίως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και σπανιότερα τους νεότερους ενήλικες. Τα κύτταρα του πολλαπλού μυελώματος προέρχονται από μεταλλαγμένα κύτταρα του αίματος, τα πλασματοκύτταρα, τα οποία είναι λευκά αιμοσφαίρια που εκκρίνουν αντισώματα ως μέρος της ανοσοποιητικής λειτουργίας του οργανισμού. Τα μεταλλαγμένα αυτά πλασματοκύτταρα παράγουν μη φυσιολογικές ποσότητες αντισωμάτων.

Μια ομάδα ερευνητών , με επικεφαλής την Urvi A. Shah, από το Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, ερεύνησαν και αξιολόγησαν την επίδραση του δείκτη μάζας σώματος στην επιβίωση των ασθενών χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) και στη συνολική επιβίωση (OS) ασθενών με πρόσφατη διάγνωση πολλαπλού μυελώματος. Η ανάλυση συγκέντρωσε δεδομένα από 1.142 ασθενείς με πολλαπλό μυέλωμα.

Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως, τόσο οι λιποβαρείς ασθενείς, όσο και οι σοβαρά παχύσαρκοι, είχαν χαμηλότερο μέσο ποσοστό επιβίωσης χωρίς εξέλιξη και συνολικής επιβίωσης συγκριτικά με τους ασθενείς που είχαν φυσιολογικό βάρος, ήταν υπέρβαροι ή μέτρια παχύσαρκοι. Πιο ειδικά:

  • Οι λιποβαρείς ασθενείς είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου σε μοντέλα που σχετίζονται με την επιβίωση χωρίς εξέλιξη και τη συνολική επιβίωση ανάλογα με τον ΔΜΣ.
  • Οι σοβαρά παχύσαρκοι κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν λόγω εξέλιξης της νόσου, έναντι ασθενών με φυσιολογικό ΔΜΣ.
  • Ο κίνδυνος συνολικής επιβίωσης επιδεινώθηκε σε όσους υπήρχαν και άλλα νοσήματα που επηρέαζε την υγεία τους.

«Απαιτείται περισσότερη κλινική έρευνα για να κατανοήσουμε εάν οι ασθενείς με ακραίο ΔΜΣ μπορούν να επωφεληθούν από τις στρατηγικές διαχείρισης βάρους για τη βελτίωση της υγείας τους», τονίζουν οι ειδικοί.

Τα σχετικά ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση «Blood Cancer Journal».

Μοιραστείτε το