Έρευνα: Υπάρχει συσχέτιση του διαβήτη με θνησιμότητα από συγκεκριμένους τύπους καρκίνου

Οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους διαβητικούς καθώς διαπίστωσαν πως η θνησιμότητα από καρκίνο στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2 είναι αυξημένη σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, κατά 18% για όλους τους καρκίνους γενικά, κατά 9% για τον καρκίνο του μαστού και κατά 2,4 φορές για τον καρκίνο του παχέος εντέρου (ορθοκολικό). Τα στοιχεία αυτά παρουσιάζονται εκτενώς σε μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Diabetologia».

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό, οι άνθρωποι με διαβήτη τύπου 2 είχαν τουλάχιστον μιάμιση φορά αυξημένο κίνδυνο για θάνατο από καρκίνο εντέρου, παγκρέατος, ήπατος και ενδομητρίου.

Διαπιστώθηκε επίσης πως η θνησιμότητα  από καρκίνο στους διαβητικούς είναι περίπου διπλάσια για τους καρκίνους που σχετίζονται με τον διαβήτη, όπως του ήπατος (και για τα δύο φύλα), του παγκρέατος (και τα δύο φύλα) και του ενδομητρίου (για τις γυναίκες). Η έρευνα επισημαίνει την ανάγκη οι νεαρές γυναίκες με διαβήτη να κάνουν εξετάσεις για καρκίνο του μαστού, ιδίως όσες έχουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό.

Τα αναλυτικά στοιχεία και τα πορίσματα των ειδικών

Η έρευνα υπογράφεται από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Λέστερ και της Σχολής Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Σουπίνγκ Λινγκ. Η επιστημονική ομάδα ανακάλυψε πως σε βάθος 20ετίας (1998-2018) οι θάνατοι από καρκίνο του μαστού αυξάνονταν με μέσο ετήσιο ρυθμό 4,1% μεταξύ των νεαρών διαβητικών γυναικών.

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για σχεδόν 138.000 άτομα άνω των 35 ετών που είχαν διαβήτη τύπου 2 και παρακολουθήθηκαν για πολλά χρόνια. Οι ερευνητές τόνισαν και ζήτησαν αυξημένη προσοχή για παχύσαρκους, καπνιστές, ηλικιωμένους (άνω των 75 ετών) και άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι «τα ευρήματα μας δείχνουν ότι ο καρκίνος πιθανώς έχει ξεπεράσει την καρδιαγγειακή νόσο ως η κύρια αιτία θανάτου στους ανθρώπους με διαβήτη τύπου 2, ιδίως τους ηλικιωμένους, και αναδεικνύουν την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην πρόληψη του καρκίνου στους διαβητικούς».

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 και δεν συμπεριέλαβε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1,όμως και προηγούμενες μελέτες υποστηρίζουν πως και αυτοί διατρέχουν κίνδυνο από ορισμένους καρκίνους.

Μοιραστείτε το