Υπέρταση: H ώρα που λαμβάνετε τα φάρμακα επηρεάζει την απόδοσή τους;

Τα υπερτασικά φάρμακα είναι μια πραγματικότητα για εκατομμύρια ασθενείς που  λαμβάνουν καθημερινά τη φαρμακευτική αγωγή τους. Πολλοί ασθενείς αναρωτιούνται αν η ώρα που λαμβάνουν τα φάρμακα επηρεάζει την αποτελεσματικότητά τους ,στη διαχείριση της υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Μια νέα μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας μελέτησε το ερώτημα και προσπάθησε να δώσει μια τεκμηριωμένη απάντηση.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Dundee στη Σκωτία, με επικεφαλής τον Thomas MacDonald μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν περισσότερους από 21.000 άτομα με υπέρταση και οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση για πέντε χρόνια. Η ανάλυση των δεδομένων αποδείχτηκε πως δεν είναι μείζονος σημασίας αν κάποιος έπαιρνε τα αντιϋπερτασικά το πρωί ή το βράδυ σε ότι αφορά την πρόληψη του εμφράγματος, του εγκεφαλικού επεισοδίου ή του αγγειακού θανάτου.

Το συμπέρασμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη μελέτη που είχε αποδείξει ότι το μεγαλύτερο όφελος προκύπτει όταν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα λαμβάνονται βράδυ.

Η μεθοδολογία της έρευνας και οι δηλώσεις των ειδικών

Αρχικά η ερευνητική ομάδα από τη Σκωτία ζήτησε από όσους έλαβαν μέρος- άνδρες και γυναίκες – με τυχαία επιλογή να πάρουν την αγωγή τους το πρωί ή το βράδυ. Εν συνεχεία συσχέτισαν τον χρόνο λήψης των φαρμάκων με τις νοσηλείες για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τον θάνατο λόγω καρδιαγγειακής νόσου.

Η ανάλυση έδειξε πως σε εύρος πενταετίας, το 3,4% αυτών που λάμβαναν τα αντιϋπερτασικά φάρμακα βράδυ και το 3,7% αυτών που τα λάμβαναν πρωινές ώρες είχαν νοσηλευθεί για έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή είχαν αποβιώσει λόγω καρδιαγγειακού νοσήματος.

«Η μελέτη είναι μιας από τις μεγαλύτερες στο είδος της που εξετάσει και δίνει καταληκτική απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα για τον χρόνο λήψης των αντιϋπερτασικών φαρμάκων, ως εκ τούτου οι πάσχοντες από υπέρταση θα πρέπει να λαμβάνουν σταθερά την αντιϋπερτασική τους αγωγή σε μια χρονική στιγμή της ημέρας που τους εξυπηρετεί καλύτερα ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο ανεπιθύμητων ενεργειών» εξηγεί ο καθηγητής Thomas MacDonald.

Μοιραστείτε το