Ανακάλυψη: Δημιουργήθηκε τεχνητό αίμα σε εργαστήριο και χορηγήθηκε πρώτη φορά σε ανθρώπους

Μια παγκόσμια κλινική δοκιμή μελέτησε πως μια ποσότητα αίματος που είχε αναπτυχθεί σε εργαστήριο, απέδωσε σε ανθρώπους όταν χορηγήθηκε σε μικρές ποσότητες. Όσοι συμμετείχαν στις δοκιμές δέχτηκαν «τεχνητό αίμα» σε ποσότητα που δεν ξεπερνούσε τη μία ή δύο κουταλιές.

Ο σκοπός των ερευνητών ήταν να δημιουργηθούν εξαιρετικά σπάνιες ομάδες αίματος που είναι δυσεύρετες, μια ανακάλυψη πολύ σημαντική για όσους χρειάζονται τακτικές μεταγγίσεις αίματος, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία. Σε τέτοιες περιπτώσεις, εάν το αίμα του δωρητή δεν ταιριάζει με ακρίβεια στον οργανισμό του ασθενούς, τότε το σώμα αρχίζει να το απορρίπτει και η θεραπεία αποτυγχάνει.

Ο καθηγητής Άσλι Τόγιε, από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ έκανε σχετικές δηλώσεις στο BBC και τόνισε πως κάποιες ομάδες αίματος ήταν πολύ σπάνιες και δυσεύρετες και ενδέχεται να υπάρχουν μόνο δέκα άτομα ανά χώρα που να μπορούν να γίνουν δωρητές.

Η διαδικασία καλλιέργειας του αίματος διαρκεί περίπου τρεις εβδομάδες. Στα δύο πρώτα άτομα που έχουν λάβει μέρος στη δοκιμή, θα χορηγηθούν δύο δόσεις των 5-10 ml με διαφορά τουλάχιστον τεσσάρων μηνών. Η μία δόση θα είναι φυσιολογικού αίματος, ενώ η δεύτερη θα είναι μια δόση αίματος που έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο.

Οι επιστήμονες θεωρούν πως το αίμα που δημιουργήθηκε σε εργαστηριακές συνθήκες δημιουργεί νέα ιατρικά δεδομένα και βάζει βάσεις για την κατασκευή ερυθρών αιμοσφαιρίων, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ασφάλεια για τη μετάγγιση αίματος σε άτομα με ασθένειες που χρειάζονται τέτοιου είδους ιατρικές πράξεις.

Μοιραστείτε το