Γνωρίζετε ποιο δημοφιλές ρόφημα ενισχύει τους μηχανισμούς της μνήμης;

Το πράσινο τσάι είναι μια καθημερινή συνήθεια με πολλές ευεργετικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν κατά καιρούς αναδειχθεί μέσα από επιστημονικές έρευνες. Μια νέα μελέτη σύνδεσε την κατανάλωση του τσαγιού με  την καλή λειτουργία της μνήμης και την αποτροπή της  εμφάνισης της άνοιας.

Όπως ανέδειξε η μελέτη, το πολύτιμο συστατικό που προστατεύει τη μνήμη και αποτρέπει τη συσσώρευση των πλακών και την εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ είναι οι κατεχίνες. Αντίστοιχη θετική επίδραση στα ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα παρουσιάζει και η ένωση ρεσβερατρόλη, που βρίσκεται στα βατόμουρα, τα σταφύλια και το κόκκινο κρασί.

Οι δυο ουσίες διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες είναι ικανές να εξαλείψουν τον σχηματισμό πλακών που -όταν συγκεντρώνονται μεταξύ των νευρώνων- ενδέχεται να διαταράξουν τη λειτουργία των κυττάρων. Εξίσου σημαντικό θεωρείται και το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται χωρίς παρενέργειες.

Πως έγινε η έρευνα

Η ερευνητική ομάδα διερεύνησε την αποτελεσματικότητα 21 ενώσεων σε ένα τρισδιάστατο εργαστηριακό μοντέλο νευρικού ιστού επενδυμένο με δερματικά κύτταρα τα οποία είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μετατραπούν σε νευρικά βλαστικά κύτταρα. Μερικές από τις άλλες ενώσεις που ελέγχθηκαν, όπως η κουρκουμίνη από τον κουρκουμά, το διαβητικό φάρμακο μετφορμίνη και μια ένωση που ονομάζεται κιτικολίνη, εμπόδισαν επίσης το σχηματισμό των πλακών.

Σχολιάζοντας την έρευνα, η δρ Dana Cairns, επιστημονική συνεργάτης στη Σχολή Μηχανικής του Πανεπιστημίου Tufts και επικεφαλής της μελέτης, τόνισε πως  «ήμασταν τυχεροί που μερικά από αυτά τα στοιχεία που εξετάσαμε έδειξαν αρκετά ισχυρή αποτελεσματικότητα».

Όσον αφορά την περίπλοκη φύση της άνοιας, δεν είναι απόλυτα σαφές, λένε οι ερευνητές, αν αυτές οι ουσίες μπορούν να αναχαιτίσουν την πορεία της νόσου. Για παράδειγμα, μερικές ενώσεις δεν απορροφώνται εύκολα από το σώμα ή την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, κάποιες από αυτές δεν κατάφεραν να διαπεράσουν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έναν προστατευτικό φραγμό μεταξύ των αιμοφόρων αγγείων του εγκεφάλου, των κυττάρων και άλλων συστατικών που συνθέτουν τον εγκεφαλικό ιστό.

Αυτό δε σημαίνει όμως ότι τα ευρήματα δεν είναι σημαντικά αλλά πώς χρειάζεται έρευνα εις βάθος για να τεκμηριωθούν.

Ακόμα, το πράσινο τσάι και αντίστοιχα και τα μούρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία μπορούν να μειώσουν τις ελεύθερες ρίζες που καταστρέφουν τα κύτταρα, αλλά και να καταπραΰνουν τη φλεγμονή στον εγκέφαλο, ενισχύοντας τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο.

Η νέα έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Free Radical Biology and Medicine».

Μοιραστείτε το