Έρευνα: Η πρωινή άσκηση απομακρύνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιοπάθειας

Η πρωινή σωματική άσκηση είναι μια ευεργετική συνήθεια που συνδέεται με χαμηλό κίνδυνο για επικίνδυνη καρδιακή νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με έρευνα που αφορούσε 85.000 ανθρώπους και δημοσιεύτηκε στο «European Journal of Preventive Cardiology».

Τα ευρήματα απέδειξαν πως η πρωινή φυσική δραστηριότητα είναι και η πιο ωφέλιμη, σε σχέση με άλλες ώρες της ημέρας, ενώ τα συμπεράσματα φαίνεται πως αφορούσαν περισσότερο το γυναικείο φύλο παρά τους άντρες, δήλωσε η  ερευνήτρια Gali Albalak του Leiden University Medical.

Τα στοιχεία των ατόμων που έλαβαν μέρος στην έρευνα και τα συμπεράσματα

Η μέση ηλικία ήταν τα 62 έτη και το 58% ήταν γυναίκες ενώ οι συμμετέχοντες είχαν ηλικία 42 έως 78 ετών και δεν έπασχαν  καρδιαγγειακή νόσο. Οι συμμετέχοντες φορούσαν  tracker δραστηριότητας για 7 ημέρες και παρακολουθήθηκαν για εμφάνιση καρδιαγγειακής νόσου.

Η μελέτη έδειξε πως σε 6-8 χρόνια 2.911 άτομα εμφάνισαν στεφανιαία νόσο και εγκεφαλικό επεισόδιο. Συγκρίνοντας τις υψηλότερες ώρες δραστηριότητας σε περίοδο 24 ωρών, το να είναι κάποιος πιο ενεργός μεταξύ  8 και 11 π.μ συνδεόταν με τον χαμηλότερο κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού.

Σε δεύτερη ανάλυση, οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες σε 4 ομάδες με βάση την υψηλότερη ώρα δραστηριότητας: μεσημέρι, νωρίς το πρωί  (8 πμ), αργά το πρωί  (10 πμ) και απόγευμα (7 μμ).

Οι συμμετέχοντες που ήταν πιο ενεργοί νωρίς το πρωί ή αργά το πρωί είχαν 11% και 16% χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επίσης όσοι ήταν πιο ενεργοί αργά το πρωί είχαν 17% μειωμένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με την ομάδα ελέγχου.

Η έρευνα προχώρησε ένα βήμα παραπέρα και διαχώρισε τα στοιχεία για άνδρες και γυναίκες, ανακαλύπτοντας πως τα συμπεράσματα δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικά για τους άνδρες. Επίσης αποδείχτηκε πως οι γυναίκες που ήταν πιο ενεργές νωρίς το πρωί ή αργά το πρωί είχαν 22% και 24% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (μεσημέρι). Τέλος, οι γυναίκες που ήταν πιο ενεργές αργά το πρωί είχαν 35% μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Οι ερευνητές τόνισαν πάντως πως πρόκειται για έρευνα παρατήρησης που δεν τεκμηριώνει επιστημονικά γιατί η συσχέτιση αυτή αφορά περισσότερο το γυναικείο φύλο.

Μοιραστείτε το