ΠΟΥ & ΕCDC προειδοποιούν πως μπορεί να υπάρξει νέο κύμα κορονοϊού τον χειμώνα

Αν και ο κορονοϊός φαίνεται πως συνυπάρχει πια μαζί μας και η νόσηση είναι πιο ήπια στις περισσότερες περιπτώσεις, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) προειδοποιεί πως ένα ακόμα κύμα κορωνοϊού μπορεί να έχει ξεκινήσει ήδη στην Ευρώπη, καθώς τα κρούσματα αρχίζουν να αυξάνονται σε όλη την ήπειρο,

«Αν και δεν είμαστε εκεί που ήμασταν πριν από έναν χρόνο, είναι σαφές ότι η πανδημία της COVID-19 δεν έχει ακόμη τελειώσει», ανέφεραν σε κοινή δήλωσή τους ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε και η διευθύντρια του ECDC, Αντρέα Αμμόν. «Δυστυχώς βλέπουμε τους δείκτες να ανεβαίνουν ξανά στην Ευρώπη, εξέλιξη που υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει ένα ακόμη κύμα μολύνσεων» πρόσθεσαν.

Αυξάνουν τα κρούσματα επί ευρωπαϊκού εδάφους

Τα στοιχεία πάνω στην οποία βασίστηκε αυτή η παραδοχή δείχνουν πως τα κρούσματα κορονοϊού στη γηραιά ήπειρο αυξήθηκαν κατά 8% την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου. Είναι γεγονός πως οι ειδικοί έχουν τονίσει πως η ψυχολογική κόπωση της πανδημίας και η σύγχυση σχετικά με τα διαθέσιμα εμβόλια μπορεί να αποτελούν εμπόδιο στη λήψη ενισχυτικών δόσεων στην περιοχή. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη παραμένουν ανεμβολίαστοι κατά του κορονοϊού, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και το ECDC.

Και οι δύο οργανισμοί κάλεσαν τις ευρωπαϊκές χώρες να χορηγήσουν εμβόλια τόσο για τη γρίπη, όσο και για την Covid-19, πριν να έρθει ο χειμώνας και η αναμενόμενη άνοδο των κρουσμάτων εποχικής γρίπης. «Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο», ανέφεραν, προσθέτοντας ότι οι ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων άνω των 60 ετών, των εγκύων και εκείνων με υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιαστούν τόσο κατά της γρίπης όσο και κατά του κορονοϊού.

Μοιραστείτε το