Η έκθεση σε συγκεκριμένα χημικά μπορεί να επηρεάσει την υγεία του σπέρματος μελλοντικά.

Δανοί ερευνητές υποστηρίζουν πως, αν μια εγκυμονούσα εκτεθεί σε τοξικά PFAS κατά το πρώιμο στάδιο της κύησης, μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά η ποιότητα και η ποσότητα του σπέρματος του εμβρύου.

Τι είναι τα τοξικά PFAS;

Τα PFAS είναι μια κατηγορία περίπου 12.000 χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται συνήθως για να καταστήσουν προϊόντα ανθεκτικά στο νερό, τους λεκέδες και τη θερμότητα. Είναι γνωστά και με την ονομασία «παντοτινά χημικά» επειδή δεν μπορούν να διασπαστούν με φυσικό τρόπο και συσσωρεύονται στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως, ολοένα και περισσότερα, στοιχεία έρχονται στο φως για τα προβλήματα υγείας που μπορούν να δημιουργήσουν, όπως οι καρκινικοί όγκοι, οι γενετικές ανωμαλίες, τα προβλήματα στα νεφρά, οι γενετικές ανωμαλίες κ.α

Τα PFAS, ή αλλιώς πολυφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες, επηρεάζουν τις ορμόνες, την ανάπτυξη του εμβρύου αλλά και τη μελλοντική αναπαραγωγική του ικανότητα καθώς οι όρχεις αναπτύσσονται στη μήτρα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Sandra Sogaard Tottenborg του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κοπεγχάγης.

«Είναι λογικό πως η έκθεση σε ουσίες που μιμούνται και παρεμβαίνουν στις ορμόνες που εμπλέκονται σε αυτή τη λεπτή διαδικασία μπορεί να έχει συνέπειες στην ποιότητα του σπέρματος αργότερα στη ζωή» δήλωσε η Sandra Sogaard Tottenborg

Τα δεδομένα της έρευνας

Η νέα έρευνα εξέτασε το σπέρμα και τις αναπαραγωγικές ορμόνες 864 νέων Δανών, με τα στοιχεία να αφορούν την περίοδο 1996 – 2002. Οι μητέρες τους είχαν δώσει δείγμα αίματος κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησής τους. Παρότι και στο παρελθόν είχαν γίνει ανάλογες έρευνες, αυτή είναι η πρώτη που εξέτασε την περίπτωση έκθεσης σε περισσότερα από δύο PFAS και τις επιπτώσεις της έκθεσης στην πρώιμη εγκυμοσύνη, όταν και αναπτύσσονται τα ανδρικά αναπαραγωγικά όργανα.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τα δείγματα αίματος των μαμάδων για 15 «παντοτινά χημικά» και βρήκαν επτά σε αρκετά μεγάλες συγκεντρώσεις ώστε να τις συμπεριλάβουν στη μελέτη.

Αποδείχτηκε πως οι μητέρες με υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε PFAS γέννησαν γιους που στη συνέχεια της ζωής τους είχαν αυξημένα επίπεδα άμορφων σπερματοζωαρίων, μια κατηγορία σπερματοζωαρίων που δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερη κινητικότητα  (σπέρμα που δεν κολυμπούσε).Η έκθεση αυτή αύξησε, επίσης, την ποσότητα μη προοδευτικού σπέρματος – σπέρματος που δεν κολυμπάει ευθεία ή κολυμπάει σε κύκλους. Οι ερευνητές τονίζουν πως αυτά τα θέματα όσον αφορά τα σπερματοζωάρια, λαμβάνονται υπόψιν σε περιπτώσεις υπογονιμότητας.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο «Environmental Health Perspectives».

Μοιραστείτε το