Έρευνα: Αυτή η οφθαλμοπάθεια των ενηλίκων απειλεί τα μάτια των παιδιών

Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε οθόνες κινητών, tablets και υπολογιστών είναι μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε, ωστόσο οι ειδικοί συνιστούν περισσότερη προσοχή στον χρόνο που περνούν τα παιδιά, απασχολούμενα με αυτές τις συσκευές.

Ένας από τους λόγους που εγείρεται συζήτηση για αυτό το ζήτημα, ανάμεσα σε άλλα, είναι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μιας οφθαλμοπάθειας των ενηλίκων, της ξηροφθαλμίας. Αν το παιδί σας αρχίσει να παραπονιέται για ερεθισμένα, κουρασμένα  και στεγνά μάτια, μάλλον θα πρέπει να προβληματιστείτε για τον χρόνο που περνά on line.

Η επισήμανση έρχεται από κορυφαίους οφθαλμιάτρους που παρατηρούν αύξηση στις επισκέψεις παιδιών ηλικίας 6 ετών με πρόβλημα ξηροφθαλμίας, μια κατάσταση που μπορεί να συμβεί, φυσιολογικά όμως αναμένεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, μεταξύ 50 και 60 ετών.

«Όταν ξεκίνησα τη λειτουργία της κλινικής μου πριν από 15 χρόνια, δεν με είχε έρθει ούτε ένα παιδί με το συγκεκριμένο πρόβλημα. Τα τελευταία πέντε ή έξι χρόνια, παρατηρώ όλο και περισσότερα παιδιά με ξηροφθαλμία. Ο μικρότερος ασθενής μου ήταν έξι ετών, πρωτάκουστο» σχολιάζει η Δρ Sarah Farrant, οπτομέτρης με ειδίκευση στην ξηροφθαλμία, προσθέτοντας πως ο χρόνος που σπαταλούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη και οι λιγότερες φορές που θα ανοιγοκλείσουν τα μάτια τους όσο παραμένουν προσκολλημένα σε αυτή, είναι οι βασικές αιτίες πίσω από το πρόβλημα.

Μια δεύτερη πιθανή αιτία, κατά την ίδια, είναι μαζική χρήση καλλυντικών από νεότερα παιδιά, τα οποία μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά τους οφθαλμούς στις πιο μικρές ηλικίες.

Πως εκδηλώνεται η ξηροφθαλμία

Η ξηροφθαλμία είναι μια πάθηση των οφθαλμών που χαρακτηρίζεται από την ελλιπή φυσιολογική ενυδάτωση και λίπανση των ματιών. Στατιστικά αφορά άτομα ηλικίας 50 έως 60 ετών συνήθως και τα βασικά συμπτώματα με τα οποία εκδηλώνεται είναι ο πόνος, η αίσθηση ξηρασίας στα μάτια και η ερυθρότητα. Οι ειδικοί τονίζουν πως αν δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στους δακρυϊκούς αδένες.

Οι ειδικοί τονίζουν πως η πάθηση δεν θα πρέπει να υποτιμάται καθώς έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα της καθημερινότητας και πως καλό είναι να ενημερώνονται όλες οι ηλικιακές ομάδες σχετικά με τη σημασία της σωστής φροντίδας των ματιών και της έγκαιρης προσέλευσης στον ειδικό, αν υπάρχουν ενοχλήσεις.

Μοιραστείτε το