Οι γυναίκες ή οι άνδρες είναι πιο ευάλωτοι στον καύσωνα;

Μια νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει πως σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα, σε σχέση με τους άνδρες.

Ερευνητικά στοιχεία από Ολλανδούς και Γερμανούς ερευνητές, που εξετάζει δεδομένα θερμοκρασίας 23 ετών από την Ολλανδία μαζί με στοιχεία ημερήσιας θνησιμότητας, ανακάλυψε υπαρκτές διαφορές μεταξύ των φύλων .

«Η θνησιμότητα που σχετίζεται με τη ζέστη ήταν υψηλότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, ειδικά στην μεγαλύτερη ηλικιακή ομάδα (≥ 80 ετών) κάτω από υπερβολική ζέστη», δήλωσαν σχετικά. Ο Hein Daanen, καθηγητής φυσιολογίας της άσκησης στο Πανεπιστήμιο VU του Άμστερνταμ και συγγραφέας της μελέτης, είπε ότι η ομάδα εικάζει ότι η μειωμένη παραγωγή ιδρώτα στις γυναίκες μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο.

«Γενικά, οι ηλικιωμένοι άνθρωποι ιδρώνουν τη μισή ποσότητα σε σύγκριση με τους νέους και οι γυναίκες τη μισή από αυτή των ανδρών», είπε. Με άλλα λόγια, σημειώνει η μελέτη, «η ικανότητα των ηλικιωμένων θηλυκών να χάνουν θερμότητα από το σώμα είναι η χαμηλότερη».

Ποιος είναι ο ρόλος του στρες και πώς εμπλέκεται το καρδιαγγειακό σύστημα;

Η ομάδα τόνισε πως το στρες που ασκείται στο καρδιαγγειακό σύστημα από τη θερμότητα μπορεί επίσης να εμπλέκεται σε αυτή τη συσχέτιση. «Η καρδιαγγειακή καταπόνηση φέρεται να είναι υψηλότερη στις γυναίκες, εξηγώντας πιθανώς τον υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στη ζέστη», έγραψαν.

Μεταξύ άλλων πιθανοτήτων, η ομάδα σημειώνει ότι οι ηλικιωμένες γυναίκες μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επειδή μπορεί να είναι πιο πιθανό να ζουν μόνες – ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου σε ζεστό καιρό – και μπορεί να είναι λιγότερο δραστήριες συνολικά από τους άνδρες, αλλά πιο πιθανό να είναι ενεργές στο νοικοκυριό.

«Η συνέχιση αυτών των δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια των καύσωνα ενώ είναι λιγότερο σωματικά σε καλή κατάσταση θέτει τις γυναίκες περισσότερο σε κίνδυνο υπερθέρμανσης και καρδιαγγειακής καταπόνησης από τους άνδρες», έγραψε η ομάδα.

Ο Ollie Jay, καθηγητής θερμότητας και υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σημείωσε επίσης ότι οι μελέτες είχαν δείξει ότι ο μέγιστος ιδρώτας σε νεαρές υγιείς γυναίκες έτεινε να είναι χαμηλότερος από τους άνδρες ομολόγους τους.

«Αν αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν περισσότερες γυναίκες στα δεδομένα θνησιμότητας και νοσηρότητας στους καύσωνες, δεν το γνωρίζουμε πραγματικά ακόμα. Δεν είναι επίσης σαφές εάν υπάρχει κάποια αλληλεπίδραση αυτής της επίδρασης του φύλου με την ηλικία», είπε, τονίζοντας την ανάγκη να εμπλουτιστούν τα στοιχεία πριν εξαχθούν τελικά συμπεράσματα.

Μοιραστείτε το