Έρευνα: Γιατί το τσάι σε φακελάκια μπορεί να αποδειχτεί βλαβερό για την υγεία σας;

Το τσάι αποτελεί μια καθημερινή συνήθεια για εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν  αυτό το συγκεκριμένο ρόφημα ανάμεσα στις καθημερινές, αγαπημένες συνήθειες. Με βάση πρόσφατα αποτελέσματα σχετικής μελέτης, το τσάι που είναι σε φακελάκια μπορεί να είναι βλαβερό για την υγεία μας καθώς ακόμα και ένα μόνο φακελάκι τσαγιού, απελευθερώνει μικροπλαστικά σωματίδια.

Αναλυτικότερα, η μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Environemental Science and Technology», υποστηρίζει πως όταν βάζουμε ένα πλαστικό φακελάκι τσαγιού σε μια κούπα με σχεδόν βρασμένο νερό (95 βαθμούς Κελσίου), απελευθερώνονται περίπου 11,6 δισεκατομμύρια μικροπλαστικά σωματίδια και 3,1 δισεκατομμύρια νανοπλαστικά σωματίδια στην κούπα.

Αυτά τα δεδομένα προκαλούν ανησυχία καθώς οι συγκεκριμένες ποσότητες είναι πολύ μεγαλύτερες από τις ετήσιες εκτιμώμενες ποσότητες μικροπλαστικών και νανοπλαστικών σωματιδίων που καταναλώνει ένας άνθρωπος. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι ένας μέσος άνθρωπος τρώει περίπου 50.000 μικροπλαστικά σωματίδια τον χρόνο και εισπνέει αντίστοιχη ποσότητα.

Πώς κατέληξαν οι ειδικοί σε αυτά τα στοιχεία;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκιλ στο Μόντρεαλ του Καναδά μελέτησαν τέσσερις διαφορετικούς τύπους από φακελάκια τσαγιού από διάφορα καφέ στο Μόντρεαλ, τα άνοιξαν, τα έβρεξαν και στη συνέχεια τα βύθισαν σε σχεδόν βρασμένο νερό για πέντε λεπτά πριν τα αναλύσουν με ηλεκτρονικά μικροσκόπια και φασματοσκόπια.

Το γεγονός που προβλημάτισε τους ειδικούς είναι πως, αν και τα περισσότερα φακελάκια τσαγιού φτιάχνονται από φυτικές ίνες, πολλές εταιρίες ακόμα χρησιμοποιούν πλαστικό για να σφραγίσουν τα φακελάκια. Τελευταία, πολλές μάρκες τσαγιού μετέτρεψαν τα φακελάκια από χάρτινα σε πλαστικά και αυτά ακριβώς είναι που μελετήθηκαν.

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει πως δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες επιστημονικές ενδείξεις ότι αυτά τα μικροπλαστικά βλάπτουν την υγεία, όμως το επίμαχο ζήτημα πάντα μελετάται. Οι Καναδοί ερευνητές που υπογράφουν την παραπάνω μελέτη, μάλιστα, εξέτασαν τη δυνητική τοξικότητα αυτών των μικροπλαστικών που απελευθερώνονται από τα φακελάκια τσαγιού εκθέτοντας νερόψυλλους σε μολυσμένο νερό και βρήκαν ότι τα σωματίδια αυτά είχαν επιπτώσεις στον τρόπο συμπεριφοράς και ανάπτυξης των νερόψυλλων. Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ο λόγος έκλυσης αυτού του πλήθους των σωματιδίων είναι η επαφή του πλαστικού με το νερό που έχει βράσει.

Μοιραστείτε το