Έρευνα: Σχετίζεται ο υποθυρεοειδισμός με τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας;

Η εμφάνιση άνοιας σε ηλικιωμένους που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό είναι αυξημένη, ειδικά σε αυτούς που κάνουν θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης και λαμβάνουν φάρμακα για αυτό.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα  μιας νέας επιστημονικής μελέτης από τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Μπράουν του Ρόουντ Άϊλαντ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας.

Τα στοιχεία της έρευνας

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για 7.843 ανθρώπους που είχαν πρόσφατα διαγνωστεί με άνοια και παρόμοιο αριθμό ατόμων χωρίς άνοια (η ομάδα ελέγχου για λόγους σύγκρισης), με μέση ηλικία 75 ετών. Από αυτούς, 102 είχαν υποθυρεοειδισμό και 133 υπερθυρεοειδισμό.

Αρχικά να σημειωθεί πως δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση μεταξύ υπερθυρεοειδισμού και άνοιας. Από τους ανθρώπους με άνοια, οι 68 (0,9%) είχαν υποθυρεοειδισμό, έναντι 34 ατόμων (0,4%) μεταξύ όσων δεν είχαν άνοια. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο άνοιας (φύλο, ηλικία, υπέρταση, διαβήτη κ.ά.), υπολογίστηκε ότι οι άνθρωποι άνω των 65 ετών με υποθυρεοειδισμό είχαν 80% μεγαλύτερη πιθανότητα για άνοια, σε σχέση με τους συνομηλίκους τους χωρίς προβλήματα θυρεοειδούς.

Αυτό που πρόσεξαν οι ειδικοί, με βάση τις αναλύσεις τους, είναι το γεγονός πως κάποιοι ηλικιωμένοι που έπαιρναν φάρμακα για τον υποθυρεοειδισμό τους είχαν τριπλάσια πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια, σε σχέση με όσους δεν έπαιρναν φάρμακα. Από την άλλη πλευρά, στους κάτω των 65 ετών, το ιστορικό υποθυρεοειδισμού δεν φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα άνοιας.

Στην περίπτωση του υποθυρεοειδισμού,  ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές ορμόνες, γεγονός που επιβραδύνει τον μεταβολισμό και ο άνθρωπος που πάσχει νιώθε έντονο αίσθημα κόπωσης, αυξάνεται το βάρος του και έχει ευαισθησία στο κρύο. Aντίθετα στον υπερθυρεοειδισμό παράγεται υπερβολικά υπερβολική ορμόνη, αυξάνεται ο μεταβολισμός με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους, την ταχυπαλμία, τη νευρικότητα κ.α

Τα σχόλια των ειδικών

«Μολονότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι ενήμεροι για τα προβλήματα του θυρεοειδούς ως πιθανό παράγοντα κινδύνου για άνοια και για την ανάγκη θεραπειών που θα μπορούν να αποτρέψουν ή να επιβραδύνουν τη γνωστική εξασθένηση», τόνισε ο επικεφαλής ερευνητή Τσιέν-Χσιάνγκ Γουένγκ.

Μοιραστείτε το