Έρευνα: To μείγμα ξηρών καρπών που ενισχύει την ποιότητα του σπέρματος

Η εξασθένιση της ποιότητας του σπέρματος είναι ένα ζήτημα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ειδικούς που αναζητούν τις αιτίες αυτής της κατάστασης, η οποία εντοπίζεται ολοένα και περισσότερο  τα τελευταία χρόνια. Η ποιότητα της διατροφής έχει μπει πολλάκις κάτω από το μικροσκόπιο των ειδικών , μέχρι σήμερα όμως δεν έχουν δημοσιευθεί τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που να αξιολογούν τις επιπτώσεις της διατροφής στις αλλαγές της λειτουργίας  του DNA του σπέρματος.

Ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Rovira i Virgili και της Utah αξιολόγησαν για πρώτη φορά την επίδραση της κατανάλωσης ενός μείγματος τριών ξηρών καρπών (αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια) για μικρό/μεσαίο χρονικό διάστημα στα μοτίβα μεθυλίωσης του DNA του σπέρματος σε υγιείς ενήλικες που ακολουθούσαν μια δυτικού τύπου διατροφή. Η ανάλυση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της δοκιμής FERTINUTS και αποκάλυψε ότι η κατανάλωση του μείγματος των καρπών για 14 εβδομάδες βελτίωσε σημαντικά τον αριθμό, τη βιωσιμότητα, την κινητικότητα και τη μορφολογία των σπερματοζωαρίων.

Tα στοιχεία της μελέτης

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 71 υγιείς, μη καπνίζοντες νεαρούς συμμετέχοντες στη δοκιμή FERTINUTS, με τους 24 να θεωρούνται ομάδα ελέγχου. Όπως αναφέρεται, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μεθυλίωση 36 γονιδιακών περιοχών ήταν σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στην αρχή και το τέλος της δοκιμής μόνο στην ομάδα που κατανάλωνε τους ξηρούς καρπούς και ότι το 97,2% των περιοχών παρουσίαζαν υπερμεθυλίωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά παρέχουν τα πρώτα στοιχεία για το γεγονός ότι η προσθήκη ξηρών καρπών στις διατροφές δυτικού τύπου επηρεάζει τη μεθυλίωση του DNA του σπέρματος σε ορισμένες περιοχές.

Πώς σχολίασαν οι ειδικοί

«Η εργασία αυτή αποδεικνύει ότι υπάρχουν κάποιες ευαίσθητες περιοχές στο επιγονιδίωμα του σπέρματος που ανταποκρίνονται στη διατροφή και μπορούν να συντελέσουν σε αλλαγές στο σπέρμα και στην ικανότητα γονιμοποίησης», σχολιάζει σχετικά ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Albert Salas-Huetos.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως  χρειάζονται περισσότερες μελέτες για την επιβεβαίωση τον στοιχείων και σε μεγαλύτερη μερίδα πληθυσμού.

H μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο «Andrology».

Μοιραστείτε το