Εμμηνόπαυση: Οι λόγοι που οι γυναίκες έχουν μειωμένη libido

Σύμφωνα με μια έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Pittsburgh, υπάρχουν διάφοροι λόγοι που οι γυναίκες ηλικίας  60 ετών αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη λίμπντο, οι οποίοι και διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση.

Στα πλαίσια της μελέτης έγιναν μεμονωμένες συνεντεύξεις με δεκάδες γυναίκες σχετικά με την έλλειψη επιθυμίας για σεξ, στις οποίες αναφέρθηκαν διάφορα σημαντικά ζητήματα και λόγοι της μειωμένης λίμπιντο, όπως μεταξύ άλλων η σεξουαλική δυσλειτουργία των συντρόφων τους. «Όταν μια γυναίκα αντιμετωπίζει σεξουαλικά προβλήματα, ό,τι συμβαίνει με το σύντροφό της μπορεί να συμβάλει στην κατάσταση», αναφέρει σχετικά η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια Ιατρικής, Holly Thomas.

Αναζητώντας τα αίτια της μειωμένης όρεξης για sex, η Δρ. Thomas και η ομάδα της δημιούργησαν τρεις ομάδες των 12 γυναικών και εξέτασαν άλλες 15 γυναίκες ατομικά, ανάλογα με το τι προτιμούσε η κάθε συμμετέχουσα. Μέσω ερωτηματολογίων και συζητήσεων, προέκυψαν πέντε σημαντικά ζητήματα όσον αφορά τους λόγους της μειωμένης λίμπιντο:

  • Μετεμμηνοπαυσιακά συμπτώματα όπως π.χ. η κολπική ξηρότητα
  • Στυτική δυσλειτουργία του συντρόφου
  • Στρεσογόνοι παράγοντες
  • Εικόνα του σώματος
  • Κούραση ή σωματικός πόνος

Το πιο ενδιαφέρον σημείο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι ο μεγάλος αριθμός των γυναικών που αναγνώρισαν τη σεξουαλική δυσλειτουργία του συντρόφου τους ως παράγοντα που συμβάλλει πάρα πολύ στη δική τους έλλειψη επιθυμίας για σεξ.

«Κάποιες γυναίκες βρίσκουν λύσεις, ενώ άλλες περιορίζονται επειδή ο σύντροφός τους βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση. Οι γυναίκες έχουμε μάθει να δεχόμαστε και να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όλων, μαθαίνοντας έτσι να καταπιέζουμε τις δικές μας ανάγκες και επιθυμίες και να θέτουμε σε προτεραιότητα τις ανάγκες των άλλων», σχολιάζει χαρακτηριστικά η Δρ. Thomas.

 Ο παράγοντας στρες

Αυτό που παρατήρησαν οι ειδικοί είναι πως το άγχος δημιουργεί και σε αυτή την περίπτωση προβλήματα καθώς, ακόμα και σε γυναίκες που έχουν συνταξιοδοτηθεί και τα παιδιά τους έχουν φύγουν από το σπίτι, το στρες είναι παρόν και δεν μπορούν να δουν την ερωτική τους ζωή ως προτεραιότητα.

Γεγονός είναι πάντως πως στη μελέτη υπήρχαν αρκετοί περιορισμοί, με βασικότερο το μικρό, εθνικά ομοιογενές δείγμα συμμετεχόντων και την έλλειψη ποσοτικών δεδομένων. Παρόλα αυτά η συγκέντρωση λεπτομερών πληροφοριών σχετικά με τη χαμηλή λίμπιντο από τις ίδιες τις γυναίκες προσφέρει προτάσεις που δεν μπορούν να εξαχθούν από εκτενέστερες έρευνες, δεδομένου ότι αυτές συνήθως επικεντρώνονται στις ορμόνες και το πώς επηρεάζουν τη λίμπιντο στις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας ανακοινώθηκαν στο “Menopause”.

Μοιραστείτε το