Το Harvard επιβεβαιώνει τις απλές συνήθειες που μας χαρίζουν μακροζωία

Η μακροζωία είναι μια ευχή που όλοι κάνουμε για τον εαυτό μας, και για όσους αγαπάμε, καθώς όλοι επιθυμούμε πολλά και καλά χρόνια, προκειμένου  να απολαύσουμε τη ζωή. Οι επιλογές που κάνουμε στην καθημερινότητά μας επηρεάζουν αυτή την ευκταία κατάσταση και αυτό μια νέα επιστημονική έρευνα η οποία αναφέρει πως μπορούμε να παρατείνουμε τη ζωή μας, μέσω υγιεινών επιλογών, ώστε να αποφύγουμε όσο περνάει από το χέρι μας τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών ασθενειών.

Τι περιλαμβάνουν όμως οι ορθές καθημερινές επιλογές;  

Δεν πρόκειται για κάποιο επτασφράγιστο μυστικό που δεν μπορεί να υιοθετηθεί από όλους. Εφόσον κάποιος τηρεί πέντε πράγματα -τρώει υγιεινά, πίνει αλκοόλ με μέτρο, δεν καπνίζει καθόλου, διατηρεί το βάρος του σε κανονικά επίπεδα (δείκτης μάζας σώματος 18,5 έως 25) και ασκείται σωματικά για τουλάχιστον μισή ώρα τη μέρα- μπορεί να προσδοκά βάσιμα ότι θα προσθέσει στη ζωή του έως μια δεκαετία χωρίς καρδιοπάθειες, καρκίνο και διαβήτη.

Το συμπέρασμα αυτό ανήκει σε μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τον καθηγητή επιδημιολογίας Φρανκ Χου της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ, οι οποίοι ανέλυσαν σε βάθος έως 34 ετών στοιχεία για σχεδόν 73.200 γυναίκες και 38.400 άνδρες.

Σύμφωνα με τη μελέτη, αν ένας 50άρης άνδρας τηρεί τουλάχιστον τις τέσσερις από τις πέντε υγιεινές συνήθειες, θα ζήσει κατά μέσο όρο 31,1 χρόνια χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,5 ετών για όσους άνδρες δεν τηρούν ούτε μία από τις πέντε συνήθειες, δηλαδή οι πρώτοι θα κερδίσουν άλλα 7,5 χρόνια υγιούς ζωής.

Για τις γυναίκες 50 ετών που τηρούν τις τέσσερις από τις πέντε συνήθειες, το όφελος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο (πάνω από δέκα έτη), καθώς μπορούν να προσβλέπουν κατά μέσο όρο σε ακόμη 34,4 έτη ζωής χωρίς χρόνιες παθήσεις, έναντι 23,7 ετών για τις γυναίκες που δεν τηρούν ούτε μια υγιεινή συνήθεια.

Οι ειδικοί συνιστούν αυξημένη προσοχή στο μικρότερο προσδόκιμο υγιούς ζωής που έχουν οι άνδρες που καπνίζουν πολύ (πάνω από 15 τσιγάρα τη μέρα), καθώς επίσης οι άνδρες και οι γυναίκες με παχυσαρκία (με δείκτη μάζας σώματος άνω του 30).

Η σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal».

Μοιραστείτε το