Ευρωπαϊκή έρευνα αποδεικνύει ανησυχητική αύξηση στον καρκίνο του παχέος εντέρου!

Mια ερευνητική ομάδα από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο στη Χαϊδελβέργη διαπίστωσε πως, αν η συμμετοχή στον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου μείνει ως έχει, ο αριθμός των κρουσμάτων στην Γερμανία θα αυξηθεί από περίπου 62.000 σήμερα σε περίπου 77.000 το 2050.

Σήμερα ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στον κόσμο, με περισσότερα από 1.850.000 νέα περιστατικά ετησίως και αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου από τον καρκίνο. Σύμφωνα με την γερμανική ομάδα εργασίας, το ποσοστό των νέων κρουσμάτων διπλασιάζεται μεταξύ των ηλικιών 50 και 60 ετών. Με κάθε επιπλέον δεκαετία ζωής, συνεχίζει να αυξάνεται και ο αριθμός των κρουσμάτων της σοβαρής αυτής νόσου.

"Το σημαντικά υψηλότερο ποσοστό νέων περιστατικών καρκίνου του παχέος εντέρου στον ηλικιωμένο πληθυσμό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναμένουμε απότομη αύξηση του αριθμού των περιστατικών στο μέλλον. Εκτός αν καταφέρουμε να βελτιώσουμε την πρόληψη και να αυξήσουμε σημαντικά τη συμμετοχή στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου", εξηγεί ο Hermann Brenner από το DKFZ.

Η συγκέντρωση και η ανάλυση των στοιχείων

Οι ερευνητές προσδιόρισαν το σημερινό ποσοστό συμμετοχής στις προληπτικές κολονοσκοπήσεις στη Γερμανία, με βάση τα ανώνυμα ομοσπονδιακά δεδομένα των ασφαλισμένων στο ταμείο Υγείας ΑΟΚ, που αποτελεί το μεγαλύτερο ταμείο νοσηλευτικής περίθαλψης στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, μέχρι στιγμής, λιγότερο από το 20% των δικαιούχων έχουν αποδεχθεί την προσφορά της προληπτικής κολονοσκόπησης ενώ οι ειδικοί υπολογίζουν πως το ποσοστό συμμετοχής στον προληπτικό έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου θα πρέπει να διπλασιαστεί έως το 2030 για να αντισταθμίσει την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.Μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να αυξηθεί ακόμη και κατά 3 φορές, από λίγο κάτω από το 20 % σήμερα σε περίπου 60% των δικαιούχων.

Τα πρόσφατα στοιχεία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Lancet Regional Health".

Μοιραστείτε το