Καινοτομία: Κλινικές δοκιμές σε συσκευή με υπερήχους για την καταστροφή καρκινικών όγκων

Η τεχνολογία των υπερήχων μπαίνει στην υπηρεσία των αντικαρκινικών θεραπειών και δημιουργεί ένα μη επεμβατικό σύστημα που καταστρέφει συμπαγείς καρκινικούς όγκους μέσω παλμών υπερήχων. Το αποτέλεσμα αφορά, σε πρώτο επίπεδο, δοκιμές σε πειραματόζωα ενώ σειρά πήραν και οι δοκιμές σε ασθενείς με καρκίνο του ήπατος.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε  στην επιθεώρηση Cancers αποδεικνύει πως το σύστημα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν καταστρέφει όγκους του ήπατος σε αρουραίους χωρίς ενδείξεις μετάστασης, στο 80% των περιπτώσεων. Αν και οι ερευνητές κατόρθωσαν να καταστρέψουν μόνο το 50 -70 % του αρχικού όγκου, η μέθοδος διέγειρε αρκετά το ανοσοποιητικό σύστημα των πειραματοζώων ώστε να επιτεθούν στα εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα. H συσκευή εστιάζει τα ηχητικά κύματα με ακρίβεια χιλιοστού (Marcin Szczepanski /Lead Multimedia Storyteller, Michigan Engineering)

«Είναι σημαντικό το γεγονός πως, ακόμα κι αν δεν στοχεύσουμε ολόκληρο τον όγκο, μπορούμε να τον αναγκάσουμε να υποχωρήσει και ταυτόχρονα να μειώσουμε τον κίνδυνο μελλοντικών μεταστάσεων» δήλωσε η Ζενγκ Σου, επικεφαλής της μεθόδου.

Πώς λειτουργεί το σύστημα υπερήχων

Το σύστημα είναι προγραμματισμένο ώστε να βομβαρδίζει τους ιστούς με ακρίβεια χιλιοστού και προκαλεί το φαινόμενο της «ακουστικής σπηλαίωσης», κατά το οποίο η ενέργεια του ήχου δημιουργεί μικροσκοπικές φυσαλίδες αερίου. Καθώς καταρρέουν, οι φυσαλίδες αυτές δημιουργούν ισχυρό ωστικό κύμα που προκαλεί μηχανικές βλάβες στα κύτταρα. H νέα προσέγγιση της «ιστοτριψίας» βασίζεται στον ίδιο μηχανισμό με τους γνωστούς υπερηχογράφους, εκπέμπει όμως ηχητικά κύματα πολύ μεγαλύτερου πλάτους

«Ο μορφομετροπέας μας, σχεδιασμένος και κατασκευασμένος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, διοχετεύει παλμούς υπερήχων με διάρκεια μερικών δευτερολέπτων και μεγάλο πλάτος, οι οποίοι εστιάζονται στον όγκο και τον διαλύουν» λέει η Σου. Σε εξέλιξη βρίσκεται η κλινική μελέτη  #HOPE4LIVER, η οποία θα δοκιμάσει τη ιστοτριψία σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ασθενείς με καρκίνο του ήπατος.

Μοιραστείτε το