Νέα έρευνα αποκρυπτογραφεί την πιθανότητα κατάθλιψης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

Η χρονική περίοδος μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο χρειάζεται αυξημένη προσοχή για πολλούς και διάφορους λόγους υγείας ενώ αποτελεί και παράγοντα που σχετίζεται με την ψυχική υγεία, εκτός των άλλων.

Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει πως ο χρόνος ανάρρωσης που ακολουθεί μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης ή άλλων διαταραχών της διάθεσης μέσα στον πρώτο χρόνο. Τα αποτελέσματα της νεότερης αυτής έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο Stroke, συνέκριναν τον κίνδυνο με τον αντίστοιχο στον ευρύ πληθυσμό, καθώς και με τα άτομα που επέζησαν μετά από καρδιακή προσβολή.

Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι καινούριο καθώς η πιθανότητα για καταθλιπτικά επεισόδια, σε όσους έχουν βιώσει ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, αποτελεί συμπέρασμα και άλλων ερευνών που υποστηρίζουν πως το ενδεχόμενο αυτό αφορά τον έναν στους τρεις επιζώντες. Σε αυτή τη νέα έρευνα, οι επιστήμονες θέλησαν να διεισδύσουν βαθύτερα και να διερευνήσουν τον μηχανισμό με τον οποίο το εγκεφαλικό επεισόδιο επηρεάζει και άλλες ψυχικές διαταραχές.

Η ταυτότητα της έρευνας

Για τον σκοπό αυτό οι ειδικοί διερεύνησαν ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών, περίπου 86.111 άτομα που είχαν νοσηλευτεί σε νοσοκομεία της Δανίας, από το 2004 έως το 2018 χωρίς ιστορικό ψυχικής νόσου. Διαπίστωσαν ότι όσοι επιβίωσαν μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, είχαν αυξημένο κίνδυνο κατά 15% να εμφανίσουν διαταραχές της διάθεσης, με την κατάθλιψη να είναι η επικρατέστερη μέσα στον πρώτο χρόνο. Ο κίνδυνος που ελλοχεύει μάλιστα είναι κατά 2,3 φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό της Δανίας.

Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως οι συγκεκριμένοι ασθενείς διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο και για άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως των διαταραχών κατάχρησης ουσιών και των αγχώδων διαταραχών, χωρίς όμως αυτό να συμβαίνει σε  ανησυχητική συχνότητα.

«Η πρόληψη αυτών των αποτελεσμάτων έχει σημασία, αλλά δυστυχώς, αυτό δεν είναι πάντα εύκολο», σημείωσε ο δρ. Nils Skajaa, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και διδακτορικός φοιτητής στην κλινική επιδημιολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Aarhus στη Δανία.  Ο ίδιος πρότεινε μάλιστα να υπάρχει αυξημένη επιτήρηση των ψυχικών διαταραχών σε ανθρώπους που επέζησαν από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Παρόμοια ήταν και τα αποτελέσματα παλαιότερης αμερικανικής μελέτης που δημοσιεύτηκε στο Neurology, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ασθενείς που βίωσαν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες από τους ασθενείς με καρδιακή προσβολή να αναπτύξουν κατάθλιψη.

Μοιραστείτε το