Έρευνα: Ποια παιδική νόσος είναι πολύ πιθανό να επιδεινωθεί μετά από νόσηση με κορονοϊό;

 To παιδικό άσθμα που προϋπάρχει μπορεί να επιδεινωθεί ύστερα από νόσηση με τη λοίμωξη Covid-19, σύμφωνα με νέα ερευνητικά στοιχεία από την Αμερική.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 62.000 παιδιά με άσθμα, από τα οποία πάνω από 7.700 είχαν διαγνωστεί θετικά για κορονοϊό. Η ανάλυση των στοιχείων έδειξε πως, μέσα στους πρώτους μήνες μετά τη νόσηση τους με Covid-19, τα παιδιά με κορονοϊό είχαν κατά μέσο όρο κάνει περισσότερες επισκέψεις σε γιατρό για το άσθμα τους, περισσότερες εισαγωγές σε νοσοκομείο, συχνότερη επείγουσα χρήση εισπνεόμενων φαρμάκων και συχνότερη θεραπεία με στεροειδή, σε σχέση με τα παιδιά με άσθμα που δεν είχαν μολυνθεί από τον κορονοϊό.

Αν και οι πρώτες ενδείξεις της πανδημίας είχαν δείξει πως ο αντίκτυπος της πανδημίας στα ασθματικά παιδιά δεν ήταν τόσο σοβαρός, η νέα μελέτη αποδεικνύει πως απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και εγρήγορση σε βάθος χρόνου για τον σωστό έλεγχο του παιδικού άσθματος, μετά από τη λοίμωξη με κορονοϊό.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του παιδικού άσθματος

Το άσθμα αποτελεί μια ασθένεια που πολλές φορές ξεκινά από την παιδική ηλικία και προκαλεί φλεγμονή στους αεραγωγούς. Δεν υπάρχει κάποια εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του άσθματος ενώ στα παιδιά εντοπίζεται όταν εμφανίζονται κάποιο ή τα πιο πολλά συμπτώματα της νόσου. Τα κυριότερα είναι τα εξής:

  • Συριγμός
  • Δύσπνοια
  • Στηθάγχη
  • Βήχας

Yπάρχουν φορές που τα συμπτώματα αυτά επιδεινώνονται και οδηγούν σε σοβαρή παρεμπόδιση των αεραγωγών, αυτό που οι περισσότεροι ονομάζουμε «κρίση άσθματος». Το οξύ άσθμα αποτελεί την πιο συχνή αιτία εισαγωγής σε νοσοκομείο για παιδιά όλων των ηλικιών. Πάντως οι  θάνατοι από άσθμα είναι ελάχιστοι, ενώ τα επίσημα ευρωπαϊκά στοιχεία δείχνουν πως ο κίνδυνος αυτός έχει εξαλειφθεί στην Ευρώπη.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας «Journal of Allergy and Clinical Immunology».

Μοιραστείτε το