Ύψος και καρκίνος παχέος εντέρου - Νέα στοιχεία από το Johns Hopkins

Μπορεί το ύψος να σχετιστεί με τον κίνδυνο να νοσήσει κάποιος από τον επικίνδυνο καρκίνο του παχέος εντέρου; Mια νέα μετα-ανάλυση, που υπογράφει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, υποστηρίζει πως όσοι ενήλικες είναι ψηλότεροι από τον μέσο όρο, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του τύπου του καρκίνου ή ακόμα και μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης πολύποδων του παχέος εντέρου, σε σύγκριση  με τους πιο κοντούς.

«Αυτή είναι η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα. Βασίζεται σε στοιχεία σχετικά με το μεγαλύτερο ύψος ως παράγοντα κινδύνου που παραβλέπεται, όμως θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την αξιολόγηση και τη σύσταση των ασθενών για προληπτικούς ελέγχους για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», σημειώνει ο δρ. Gerard Mullin, αναπληρωτής καθηγητής στον Τομέας Γαστρεντερολογίας και Ηπατολογίας στο Johns Hopkins Medicine.

Πάντως οι ειδικοί επισημαίνουν πως η έρευνά τους δεν είναι απόδειξη αιτιολογικής συσχέτισης πως το μεγαλύτερο ανάστημα είναι εξίσου κυρίαρχος παράγοντας κινδύνου με την ηλικία ή τη γενετική. Ωστόσο, η μελέτη ενισχύει την πεποίθηση πως το ύψος σχετίζεται όντως τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, κάτι που είχε επισημανθεί και σε παλαιότερες μελέτες.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι το προηγούμενο ερευνητικό υλικό προσέφερε αντικρουόμενα αποτελέσματα, ασυνεπείς μετρήσεις ύψους και απέτυχαν να συμπεριλάβουν τον κίνδυνο αδενωμάτων, που είναι προκαρκινικοί πολύποδες του παχέος εντέρου.

Τα στοιχεία και τα αποτελέσματα της έρευνας

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε 47 μελέτες παρατήρησης που αφορούσαν 280.660 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου και 14.139 περιπτώσεις αδενώματος παχέος εντέρου. Συμπεριέλαβαν επίσης πρωτότυπα δεδομένα από τη μελέτη Johns Hopkins Colon Biofilm, στην οποία συμμετείχαν 1.459 ενήλικες ασθενείς που υποβλήθηκαν σε κολονοσκόπηση, με στόχο για να διερευνήσουν τη σχέση μεταξύ του καρκίνου και των βακτηρίων στα τοιχώματα του παχέος εντέρου, γνωστά ως βιοφίλμ.

Στην ανάλυση των στοιχείων, οι ειδικοί έλαβαν υπόψιν πως  ο προσδιορισμός του ύψους είναι διαφορετικός στις χώρες ανά τον κόσμο. «Τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι, συνολικά, τα ψηλότερα άτομα με το υψηλότερο εκατοστημόριο ύψους είχαν 24% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου από τα πιο κοντά στο χαμηλότερο εκατοστημόριο. Κάθε αύξηση ύψους 10 εκατοστών σχετίζεται με 14% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου και 6% αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης αδενωμάτων», σύμφωνα με τον δρ. Mullin.

Πώς όμως εξηγείται αυτή η αύξηση; Η δρ. Elinor Zhou, συν-συγγραφέας της μελέτης, υποστηρίζει πως «ένας πιθανός λόγος για αυτή τη σχέση είναι ότι το ύψος του ενήλικα συσχετίζεται με το μέγεθος των οργάνων του σώματος. Ο πιο ενεργός πολλαπλασιασμός σε όργανα ψηλότερων ατόμων θα μπορούσε να αυξήσει την πιθανότητα μεταλλάξεων που οδηγούν σε κακοήθειες»

«Υπάρχουν γνωστές τροποποιήσεις στην διατροφή για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως η μείωση της κατανάλωσης των επεξεργασμένων κόκκινων κρεάτων αλλά και το κάπνισμα, αλλά οι κατευθυντήριες γραμμές επί του παρόντος είναι σταθερές στο οικογενειακό ιστορικό και το ύψος παραμελείται κλινικά όταν πρόκειται για τον έλεγχο κινδύνου» καταλήγει ο δρ. Mullin.

Μοιραστείτε το