Νόσηση από κορονοϊό μετά από πλήρη εμβολιασμό: Πόσο πιθανό είναι;

Δεν είναι σπάνιο να αναρωτηθεί κανείς για το αν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει κορονοϊό μετά από τις τρεις δόσεις εμβολίου mRNA.

Η απάντηση βρίσκεται στο νούμερο 1,8% και με δύο δόσεις στο 6,6%. Η  τρίτη δόση μειώνει τις πιθανότητες προσβολής από τον ιό κατά 86% σε σχέση με τις δύο δόσεις εμβολίου. Τα ποσοστά αυτά έρχονται μετά από μελέτη των υπηρεσιών υγείας στο Τελ Αβίβ, σε συνεργασία με το γνωστό πανεπιστήμιο Γιέιλ των ΗΠΑ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Τα στοιχεία της μελέτης και τα πρώτα συμπεράσματα

Η συγκεκριμένη έρευνα συμπεριέλαβε πάνω από 306.000 άτομα άνω των 40 ετών που είχαν εμβολιαστεί με 2 ή 3 δόσεις εμβολίου mRNA και ήταν αρνητικά στον κορονοϊό, πριν την έναρξη της παρακολούθησης που κράτησε από την 1 Αυγούστου ως τις 4 Οκτωβρίου 2021.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, πραγματοποιήθηκαν 500.232 τεστ μοριακού ελέγχου από τα οποία τα 227.380 αφορούσαν αυτούς που είχαν εμβολιαστεί με 2 δόσεις και 272.852 εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με 3 δόσεις. Θετικά αποτελέσματα (δηλαδή προσβολή από κοροναϊό) καταγράφηκαν σε 14.989 άτομα της ομάδας των δύο δόσεων (6,6%) και 4.941 άτομα της ομάδας της τρίτης δόσης (1,8%).

  • Οι ειδικοί διαπίστωσαν πως το θετικό ποσοστό ήταν πιο υψηλό σε όσους δεν είχαν λάβει αναμνηστική τη δόση booster/την τρίτη δόση και σε εκείνους που είχαν λάβει τρίτη δόση τις προηγούμενες 7 ημέρες ενώ ήταν χαμηλότερο σε άτομα που είχαν λάβει τρίτη δόση πάνω από 2 εβδομάδες νωρίτερα.
  • Mάλιστα η οριακή μέτρηση της αποτελεσματικότητας της δόσης booster αυξάνονταν με την πάροδο του χρόνου, σε σύγκριση με τη δεύτερη, με την πάροδο του χρόνου μετά τη λήψη της αναμνηστικής, με μικρή μείωση στις πιθανότητες θετικού τεστ τις πρώτες 7 ημέρες (12%), μέτρια οριακή μέτρηση αποτελεσματικότητας σε ημέρες 7 έως 13 (58%) και υψηλό οριακό μέτρο αποτελεσματικότητας στις ημέρες 14 έως 20 και μετά (85%).
  • Μετά την επανάληψη αυτής της ανάλυσης για κάθε ηλικιακή ομάδα ξεχωριστά, οι εκτιμήσεις για την οριακή επίδραση ήταν ανάλογες για όλες τις ηλικιακές ομάδες μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες.
  • Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως οι πιθανότητες για αρνητικό τεστ μετά την αναμνηστική τρίτη δόση σε σύγκριση με τη δεύτερη δόση μόνο, αυξήθηκαν από 50% στις 6 ημέρες μετά την αναμνηστική δόση σε 71% στις 7 – 13 ημέρες μετά την αναμνηστική δόση, σε 87% στις 14 έως 20 ημέρες, σε 85% στις 21 έως 27 ημέρες και σε 83% στις 28 – 65 ημέρες.

Και η πιθανότητα νόσησης μπήκε στο μικροσκόπιο των ειδικών και αποδείχτηκε πως, μετά το πέρας των 14 ημερών, οι πιθανότητες νοσηλείας σε αυτούς που έλαβαν αναμνηστική δόση ήταν 92% έως 97% χαμηλότερες από εκείνες που είχαν λάβει μόνο τις 2 δόσεις.

Μοιραστείτε το