Καινοτομία: Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ανιχνεύει πρώιμες ενδείξεις διαβήτη

Σε μια σημαντική ανακοίνωση προχώρησε μια ομάδα επιστημόνων από της ΗΠΑ, η οποία κατόρθωσε  να εντοπίσει  πρώιμα σημάδια του διαβήτη τύπου 2 σε τομογραφίες κοιλίας με τη βοήθεια ενός συστήματος πλήρως αυτοματοποιημένης τεχνητής νοημοσύνης.

Ο διαβήτης αποτελεί σήμερα ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας που αφορά διάφορες ηλικίες ενώ σημαντικό είναι να αναγνωρίζονται έγκαιρα και οι περιπτώσεις του προδιαβήτη καθώς ο ασθενής μπορεί έγκαιρα να κάνει τις αναγκαίες τις αλλαγές στον τρόπο ζωής και, με την κατάλληλη θεραπεία, να ελέγξει καλύτερα την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου.

Η τομογραφία κοιλίας μπορεί να αποτελέσει ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 καθώς δίνει σημαντικές πληροφορίες για το πάγκρεας. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με διαβήτη τείνουν να συγκεντρώνουν περισσότερο κοιλιακό λίπος και λίπος μέσα στο πάγκρεας, σε σχέση με τους μη διαβητικούς

Μέχρι τώρα δεν είχε μελετηθεί ιδιαίτερα το ήπαρ, καθώς επίσης οι μύες και τα αιμοφόρα αγγεία γύρω από το πάγκρεας σε σχέση με τον διαβήτη, όμως η ανάλυση  με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης- τόσο των χαρακτηριστικών του ίδιου του παγκρέατος όσο και των πέριξ αυτού περιοχών- συνιστά μία πολύ χρήσιμη προσέγγιση που ανοίγει νέους καινοτόμους δρόμους για τον διαβήτη.

Τα καινούρια στοιχεία και οι νέες προοπτικές

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον ακτινολόγο δρα Ρόναλντ Σάμερς του Κλινικού Κέντρου των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας στο Μέριλαντ και τον καθηγητή Ακτινολογίας Πέρι Πίκχαρντ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Radiology" της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 9.000 ασθενείς, εκ των οποίων 572 που είχαν διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 2 και 1.880 με δυσγλυκαιμία (πολύ υψηλά ή πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα).

Οι ερευνητές ανέπτυξαν ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης εκπαιδεύοντάς το με 471 τομογραφίες. Στο επόμενο στάδιο το μοντέλο μπορούσε να κάνει διάγνωση του διαβήτη σε άλλες τομογραφίες. Εκτός από το ίδιο το πάγκρεας, το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να βρίσκει ίχνη διαβήτη με βάση το λίπος στην κοιλιά, καθώς επίσης την πυκνότητα και τον όγκο των μυών και οργάνων πέριξ του παγκρέατος. Το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ήταν σε θέση να αξιοποιήσει τα παραπάνω για να διακρίνει με ακρίβεια τους ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη.

 "Βρήκαμε ότι ο διαβήτης σχετίζεται με την ποσότητα του λίπους μέσα στο πάγκρεας και στην κοιλιά των ασθενών. Όσο περισσότερο λίπος υπάρχει σε αυτά τα δύο μέρη στο σώμα τόσο πιθανότερο είναι οι ασθενείς να έχουν διαβήτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα", ανέφερε σχετικά ο Σάμερς.

Μοιραστείτε το