Έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα για τον λήθαργο στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Στο μικροσκόπιο των ειδικών μπήκε ο λήθαργος που βιώνουν  πολλοί ασθενείς με Αλτσχάιμερ , κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτός ο  λήθαργος δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης ύπνου αλλά είναι το αποτέλεσμα της εκφύλισης σημαντικών εγκεφαλικών νευρώνων, οι οποίοι είναι αυτοί που μας κρατούν ξύπνιους.

Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα μιας πρόσφατης αμερικάνικης μελέτης, η οποία επίσης αποδεικνύει ότι η πρωτεΐνη Ταυ είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από την απώλεια των συγκεκριμένων νευρώνων. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη που ανακαλύφθηκε το 1975 και ανήκει στις πρωτεΐνες μικρού μοριακού βάρους που σχετίζονται με μικροσωληνίσκους και βρίσκεται σε αφθονία στο κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως στους νευράξονες.

Η ταυτότητα της έρευνας

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής την καθηγήτρια νευροπαθολογίας Λέα Γκρίνμπεργκ και τον ψυχίατρο Τόμας Νέιλαν, μελέτησαν ασθενείς στο Κέντρο Μνήμης και Γήρανσης του Πανεπιστημίου, οι οποίοι δέχτηκαν να μελετηθεί ο εγκέφαλος τους με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα στο εργαστήριο όσο κοιμούνταν, ενώ μετά τον θάνατο τους συμφώνησαν να δωρίσουν τον εγκέφαλο τους για περαιτέρω μελέτη.

Στο αρχικό στάδιο η μελέτη έκανε σύγκριση στους εγκεφάλους 33 ασθενών με Αλτσχάιμερ, 20 με άλλη νευροεκφυλιστική πάθηση και 32 με υγιή εγκέφαλο. Η σύγκριση των εν ζωή δεδομένων του ύπνου με τον μεταθανάτιο εγκεφαλικό ιστό έριξε περισσότερο φως στη σχέση Αλτσχάιμερ και υπνηλίας. Μεταξύ άλλων, βρέθηκε ότι η συσσώρευση της τοξικής πρωτεΐνης Ταυ, και όχι του βήτα-αμυλοειδούς, ευθύνεται για τα προβλήματα ύπνου στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη έρευνα αμφισβητεί την επικρατούσα αντίληψη ότι οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ κοιμούνται ή είναι πολύ νυσταγμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας γιατί χρειάζεται να αναπληρώσουν τον χαμένο νυχτερινό ύπνο τους. Οι ερευνητές μάλιστα ευελπιστούν ότι η αναζωογόνηση αυτών των "νευρώνων της αφύπνισης" μπορεί να αποτελέσει μια νέα θεραπεία για να νιώσουν αυτοί οι ασθενείς πιο ξύπνιοι.

"Μπορέσαμε να αποδείξουμε αυτό για το οποίο είχαμε ενδείξεις ήδη από προηγούμενη έρευνα μας, δηλ.ότι στους ασθενείς με Αλτσχάιμερ που νιώθουν την ανάγκη να κοιμούνται όλη τη μέρα, η νόσος έχει καταστρέψει τους νευρώνες που τους κρατούν ξύπνιους. Δεν είναι ότι αυτοί οι ασθενείς νιώθουν κουρασμένοι, επειδή δεν κοιμήθηκαν τη νύχτα, αλλά το σύστημα τους εγκεφάλου τους που τους κρατά ξύπνιους,σχεδόν δεν υπάρχει πια", ανέφερε η δρ Γκρίνμπεργκ.

Το αντίθετο φαινόμενο συμβαίνει σε ασθενείς με άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις, στους οποίους έχουν υποστεί ζημιά οι νευρώνες που τους κάνουν να νιώθουν κουρασμένοι και νυσταγμένοι, με συνέπεια να μην μπορούν να κοιμηθούν και να πάσχουν από χρόνια έλλειψη ύπνου.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι υπάρχει μια ομάδα "υπερβολικά έξυπνων" νευρώνων στον εγκέφαλο, οι οποίοι παράγουν διάφορες ζωτικές ουσίες νευροδιαβιβαστές, μέσω των οποίων μπορούν να διεγείρουν, να καταστείλουν ή να τροποποιήσουν τη δράση άλλων νευρικών κυττάρων. Όπως είπαν, "είναι ένας μικρός αριθμός νευρώνων αλλά οι υπολογιστικές ικανότητες τους είναι απίστευτες. Όταν αυτά τα κύτταρα υφίστανται ζημιά, αυτό μπορεί να έχει τεράστια επίπτωση στον ύπνο".

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο αμερικανικό περιοδικό νευρολογίας "JAMA Neurology",

Μοιραστείτε το