Ενδομητρίωση: Το ένοχο σύμπτωμα που σε οδηγεί στον χειρουργό

Μόνο η λαπαροσκοπική χειρουργική μπορεί να λύσει οριστικά το γρίφο της ενδομητρίωσης. Μιας πάθησης που κρύβει πολύ πόνο για τα νεαρά κορίτσια, εξηγεί μιλώντας στο health4you ο Στέφανος Χανδακάς, Mαιευτήρας- Γυναικολόγος, ενδοσκοπικός χειρούργος, μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ του Ομίλου ΥΓΕΙΑ.

Στη συνέντευξη που ακολουθεί μιλάει αναλυτικά για όλα τα συμπτώματα τα οποία μπορούν να υποψιάσουν μια γυναίκα ότι νοσεί από ενδομητρίωση αλλά και τις λύσεις που δίνει σήμερα η επιστήμη για την αποκατάσταση του προβλήματος.

Πώς μπορεί να αντιληφθεί μια νέα γυναίκα ότι πάσχει από ενδομητρίωση;

Μια γυναίκα μπορεί να αντιληφτεί αν πάσχει από ενδομητρίωση αν έχει συμπτώματα όπως έντονοι πόνοι και κράμπες στην κοιλιά λίγο πριν από την περίοδο και κατά τη διάρκειά της (δυσμηνόρροια), πόνο χαμηλά στην κοιλιά, πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή (δυσπαρευνία), μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο - που συνήθως διαρκεί για 7 ή περισσότερες ημέρες- μικρό κύκλο (25 ημέρες ή λιγότερο), διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό, επώδυνη και συχνή ούρηση, ακόμη και το αίσθημα κόπωσης, καθώς και δυσκολία στη σύλληψη.

Το πυελικό άλγος είναι απαραίτητα συνδεδεμένο με την ενδομητρίωση ή μπορεί να υποκρύπτει και κάτι άλλο;

Το πυελικό άλγος στην διάρκεια της περιόδου της γυναίκας είναι σχετιζόμενο συχνά με την ενδομητρίωση.

Είναι κληρονομική νόσος η ενδομητρίωση και κατά πόσο ενέχεται στη δυσκολία σύλληψης;

Δεν υπάρχει επιβεβαίωση για γενετική προδιάθεση στην ενδομητρίωση. Η ενδομητρίωση μπορεί μερικές φορές να βλάψει τις σάλπιγγες ή τις ωοθήκες, προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας, αν και εκτιμάται ότι έως και το 70% των γυναικών με ήπια έως μέτρια ενδομητρίωση τελικά θα είναι σε θέση να συλλάβει παιδί χωρίς θεραπεία.

Οι συμφύσεις και ο ουλώδης ιστός που προκαλεί η ενδομητρίωση είναι κάτι το αναστρέψιμο;

Στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζονται χειρουργικά με επιτυχία, από κατάλληλα εξειδικευμένους γυναικολόγους χειρουργούς.

Ποιες είναι οι φαρμακευτικές επιλογές και ποιες οι χειρουργικές στην αντιμετώπιση της ενδομητρίωσης;

Οι φαρμακευτικές επιλογές που προσπαθούν να καταστείλουν τη νόσο σε όλες τις μορφές εμφάνισής της έχουν μόνο πρόσκαιρη αξία. Η αποτελεσματικότερη θεραπεία της νόσου είναι η χειρουργική αφαίρεση και η φαρμακευτική ως υποστηρικτική στο χειρουργείο και ως τρόπος προφύλαξης από την επανεμφάνιση της νόσου.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα στην αντιμετώπιση του προβλήματος με λαπαροσκοπική χειρουργική;

Η λαπαροσκοπική αντιμετώπισή παρέχει καλύτερη οπτική εικόνα, καλύτερη ανάλυση του χειρουργούμενου τμήματος, περισσότερες τεχνολογικές δυνατότητες (laser, ηλεκτρικό ρεύμα, υπέρηχοι μέσω των οποίων καταπολεμάμε τη νόσο χωρίς την απώλεια αίματος).

Οι γυναίκες που αντιμετώπισαν το πρόβλημα της ενδομητρίωσης έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν εκ νέου τη νόσο;

Το ποσοστό αγγίζει το 15% στην 5ετία.

Υπάρχουν οδηγίες πρόληψης ώστε μια γυναίκα να μην εμφανίσει ενδομητρίωση κατά τη διάρκεια της ζωής της;

Για πρωτοπαθή εμφάνιση της νόσου δυστυχώς δεν υπάρχουν οδηγίες. Για επανεμφάνιση όμως η σωστή φαρμακευτική αγωγή , η διατροφή, η άσκηση και αποφυγή καπνίσματος έχουν ευεργετικά αποτελέσματα.

HANDAKAS

Στέφανος Χανδακάς,
Mαιευτήρας - Γυναικολόγος , Ενδοσκοπικός Χειρούργος,
www.drchandakas.gr

Μοιραστείτε το