Οφθαλμολογικές παθήσεις και κίνδυνος άνοιας: Nέα ερευνητικά δεδομένα

O κίνδυνος για την εκδήλωση άνοιας είναι μεγαλύτερος σε όσους πάσχουν από εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, καταρράκτη αλλά και οφθαλμολογικές παθήσεις που σχετίζονται με τον διαβήτη, σύμφωνα με το συμπέρασμα Κινέζων και Βρετανών επιστημόνων.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως η μειωμένη όραση μπορεί να αποτελεί ένα από τα πρώτα σημάδια της άνοιας ενώ και η μείωση των οπτικών ερεθισμάτων πιστεύεται ότι σταδιακά επιδεινώνει τη νόσο.  Τα συμπεράσματα αυτά ανήκουν και σε μικρότερες, παλαιότερες μελέτες που είχαν αναδείξει τη σχέση ανάμεσα στην κατάσταση των ματιών και τη γνωστική διαταραχή, οπότε η νέα  έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει τη συσχέτιση.

Πώς πραγματοποιήθηκε η έρευνα

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Σιανγουέν Σανγκ του Τμήματος Οφθαλμολογίας της Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών της Γκουαντόνγκ, ανέλυσαν στοιχεία για 12.364 ανθρώπους 55 έως 73 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε βάθος χρόνου (μεταξύ 2006-2021). Σε αυτό το χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.304 περιστατικά άνοιας.

  • Σε σχέση με όσους δεν είχαν οφθαλμολογικά προβλήματα, ο κίνδυνος άνοιας ήταν κατά μέσο όρο 26% μεγαλύτερος για τους ανθρώπους με ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, 11% μεγαλύτερος για όσους είχαν καταρράκτη και 61% μεγαλύτερος για εκείνους με παθήσεις των ματιών λόγω διαβήτη.
  • Ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ (της συχνότερης μορφής άνοιας) δεν βρέθηκε να αυξάνεται στην περίπτωση γλαυκώματος, ήταν όμως μεγαλύτερος για αγγειακή άνοια.

Με βάση τη συγκεκριμένη μελέτη, οι άνθρωποι που στο παρελθόν είχαν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό, κατάθλιψη ή είχαν διαβήτη, εμφάνιζαν τελικά μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας. Η συνύπαρξη κάποιας οφθαλμολογικής πάθησης αποδείχτηκε πως μπορεί να συνδεθεί με τον κίνδυνο για άνοια.

Η  δημοσίευση έγινε στο βρετανικό περιοδικό «British Journal of Ophthalmology».

Μοιραστείτε το