Το δημητριακό - υπερτροφή που αφορά και την πρόληψη από τον διαβήτη

Τα δημητριακά έχουν μια περίοπτη θέση στο τραπέζι μας και σίγουρα δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας, σε κάθε ηλικία. Το κεχρί αποτελεί ένα δημητριακό -υπερτροφή , η οποία είναι γνωστή από την αρχαιότητα καθώς ήταν βασικό συστατικό του ψωμιού. Πάντως το κεχρί ανακαλύφθηκε και καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά στην Κίνα.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Nutrition έρχεται να μας υπενθυμίσει τη διατροφική του αξία καθώς φαίνεται πως μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη. Πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση 65 μελετών από όλο τον κόσμο σχετικά με την επίπτωση της κατανάλωσης κεχριού στον γλυκαιμικό δείκτη, έδειξε ότι το δημητριακό πέτυχε μείωσή του 12-15%. Ο γλυκαιμικός δείκτης αφορά τον βαθμό αύξησης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα από υδατανθρακούχα τρόφιμα, με την υψηλότερη τιμή του να συνεπάγεται μεγαλύτερη αύξηση.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μέσος γλυκαιμικός δείκτης στο κεχρί ήταν χαμηλός, στο 52,7, περίπου 30% μικρότερος από το αλεσμένο ρύζι και εξευγενισμένο σιτάρι και μεταξύ 14 έως 37 βαθμών χαμηλότερος από του καλαμποκιού. Το κεχρί  μπορεί να ενταχθεί εύκολα στη διατροφή μας καθώς μαγειρεύεται όπως το ρύζι και μπορεί να το αντικαταστήσει στις περισσότερα πιάτα, διαβητικών και μη.

«Το κεχρί περιέχει σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ασβέστιο, τριπλάσια ποσότητα από του γάλακτος, και είναι ωφέλιμο για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ιδίως το αφρικανικό κεχρί (bajra) και το teff είναι πλούσιες πηγές σιδήρου και ψευδαργύρου, δύο από τα τρία μικροθρεπτικά στοιχεία με τη μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, το κεχρί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης», ανέφερε η Δρ Joanna Kane-Potaka από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για τις Καλλιέργειες στις Ημιάνυδρες Τροπικές Περιοχές που συνυπέγραψε τη μελέτη.

Αναρίθμητα τα διατροφικά οφέλη του

Είναι αποδεδειγμένο πως το κεχρί διαθέτει σημαντική περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α και Β, κάλιο, φώσφορο, αντιοξειδωτικά, νιασίνη (βιταμίνη Β3), ασβέστιο και σίδηρο. Χάρη στην περιεκτικότητά του σε μαγνήσιο, προστατεύει την καρδιά, ενώ παράλληλα βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στα πλαίσια πάντα ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Περιέχει ακόμα ένα από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά, το β-καροτένιο, σύμμαχος του οργανισμού ενάντια στη δημιουργία των ελεύθερων ριζών αλλά και πολυφαινόλες όπως η κερκετίνη (κουερσετίνη), το ελαγικό οξύ και οι κατεχίνες (φλαβονοειδή) που βοηθούν στην αποβολή τοξινών.

Πολύ σημαντική για την υγεία μας είναι και η μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών -διαλυτές και αδιάλυτες- που βοηθούν την πέψη και την καλή εντερική λειτουργία. Οι αδιάλυτες ίνες του κεχριού ιδίως αποτελούν ένα πρεβιοτικό που δρα υπέρ του πληθυσμού καλών βακτηρίων στο έντερο.

Οι διαλυτές του φυτικές ίνες  μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση των επιπέδων της LDL χοληστερόλης, σημαντικό παράγοντα κινδύνου για αθηροσκλήρωση.

Μοιραστείτε το