Έρευνα: Ο συστηματικός θόρυβος από την κυκλοφορία συνδέεται με τον κίνδυνο άνοιας!

Aν κάποιος εκτίθεται τακτικά σε θορύβους προερχόμενους από κυκλοφορία οχημάτων και τρένων, διατρέχει αυξημένο κίνδυνο εμφάνιση άνοιας (και πιο ειδικά κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχαιμερ) Αυτό είναι το γενικό συμπέρασμα μιας νέας επιστημονικής μελέτης από τη Δανία την οποία υπογράφει ομάδα ειδικών με επικεφαλής τη Μανουέλα Καντουάρια του Πανεπιστημίου της Νότιας Δανίας.

Οι ειδικοί ανέλυσαν στοιχεία για περίπου δύο εκατομμύρια άτομα άνω των 60 ετών, συσχετίζοντας τον κίνδυνο άνοιας με τον τόπο κατοικίας και την εγγύτητά της σε μεγάλο δρόμο ή σε σιδηροδρομική γραμμή. Από την ανάλυση των στοιχείων φάνηκε  πως  μέσα σε δέκα χρόνια, διαγνώστηκαν 103.500 νέα περιστατικά άνοιας, εκ των οποίων 31.219 Αλτσχάιμερ, 8.664 αγγειακής άνοιας και 2.192 άνοιας σχετιζόμενη με νόσο Πάρκινσον.

Η αύξηση των ντεσιμπέλ είναι δυνητικά επικίνδυνη

Η δεκαετής έκθεση στον έντονο θόρυβο οχημάτων και τρένων συνδέθηκε με μεγαλύτερο κίνδυνο κάθε είδους άνοιας, με τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ να είναι κατά μέσο όρο 37% μεγαλύτερος για έκθεση σε θορύβους αυτοκινήτων έντασης άνω των 55 ντεσιμπέλ και 24% μεγαλύτερος για θορύβους τρένων άνω των 50 ντεσιμπέλ, σε σχέση με θορύβους κάτω των 40 ντεσιμπέλ. Στην περίπτωση μιας άλλης μορφής άνοιας, της αγγειακής, μόνο ο θόρυβος των δρόμων και όχι των τρένων βρέθηκε να αυξάνει τον κίνδυνο.

Μελετήθηκαν και θόρυβοι από άλλου είδους θορυβώδεις δραστηριότητες, όπως αεροδρόμια, βιομηχανικοί χώροι κ.α. Και αυτές οι περιπτώσεις φάνηκαν να επηρεάζουν τη υγεία, απελευθερώνοντας ορμόνες που συνδέονται με το στρες,  τις διαταραχές ύπνου, τις αλλαγές στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι έως το 15% των ετήσιων περιστατικών άνοιας στη Δανία μπορεί να αποδοθούν στους θορύβους, πράγμα που -εφόσον επιβεβαιωθεί- σημαίνει ότι η μείωση των θορύβων συνιστά σημαντική παρέμβαση προτεραιότητας από άποψη δημόσιας υγείας. Η απειλή της άνοιας είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα υγείας καθώς οι άνθρωποι με άνοια αναμένεται να υπερβούν τα 130 εκατομμύρια το 2020.

Κάτι που δεν γνωρίζει πολύς κόσμος είναι το γεγονός πως οι θόρυβοι από τις μεταφορές αλλά και τις μετακινήσεις θεωρούνται ο δεύτερος χειρότερος περιβαλλοντικός παράγοντας κινδύνου για τη δημόσια υγεία στην Ευρώπη, μετά την ρύπανση του αέρα. Εκτιμάται ότι περίπου το ένα πέμπτο (20%) των Ευρωπαίων εκτίθενται σε θορύβους οχημάτων, τρένων, αεροπλάνων κ.α. πάνω από το συνιστώμενο επίπεδο των 55 ντεσιμπέλ.

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «British Medical Journal(BMJ)».

Μοιραστείτε το