Υπερλειτουργική κύστη: Ποιος ο ρόλος της διατροφής;

Η υπερλειτουργική κύστη είναι ένα ζήτημα υγείας που υπολογίζεται πως αφορά μέχρι και το 20% του πληθυσμού, επηρεάζοντας σημαντικά την καθημερινότητα και την  ποιότητα ζωής των ασθενών. Αν δεν το γνωρίζετε, φυσιολογικά ο άνθρωπος ουρεί μέχρι 7-8 φορές το 24ωρο. Στην περίπτωση της υπερλειτουργικής κύστης ο αριθμός των επισκέψεων στην τουαλέτα μπορεί έως και να τριπλασιαστεί αλλά ο ασθενής ν’ αποβάλει μικρότερο όγκο ούρων.

Τι είναι το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης;

Το εν λόγω σύνδρομο χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συμπτωμάτων με κυρίαρχη την επιτακτικότητα και τη συχνουρία, ενώ μπορεί να συνοδεύεται και από επιτακτική ακράτεια και νυκτουρία. Η επιτακτικότητα είναι το σύμπτωμα μιας ξαφνικής επιθυμίας για ούρηση, που είναι δύσκολο να ανασταλεί. Με απλά λόγια ο ασθενής πρέπει να τρέξει προς την τουαλέτα οπωσδήποτε καθώς είναι σχεδόν αδύνατον να συγκρατηθεί.

Παράγοντες που ευνοούν την υπερλειτουργική κύστη είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, οι διάφορες λοιμώξεις του ουροποιητικού, η λήψη διουρητικών αλλά και η προχωρημένη ηλικία και η νοητική.

Διατροφικές συμβουλές για καλύτερη διαχείριση του συνδρόμου

Τα ροφήματα που έχει αποδειχτεί πως ερεθίζουν την ουροδόχο κύστη και μπορεί να προκαλέσουν επιτακτική ανάγκη για ούρηση είναι το πράσινο τσάι, ο καφές, η ζεστή σοκολάτα, οι χυμοί εσπεριδοειδών όπως η πορτοκαλάδα και η λεμονάδα, οι ντομάτες, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και το αλκοόλ. Οι ουρολόγοι τονίζουν την ανάγκη να καταναλώνεται καθημερινά επαρκής ποσότητα νερού που δεν ερεθίζει την κύστη.

Είναι γνωστό επίσης πως τα καυτερά τρόφιμα και τα spicy μπαχαρικά μπορεί να ερεθίσουν την κύστη και ίσως είναι προτιμότερο να τα αποφεύγουν όσοι έχουν υπερδραστήρια κύστη.

Οι ειδικοί τονίζουν πως για τη μείωση των συνιστώνται και ορισμένες αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως οι ασκήσεις ενίσχυσης του πυελικού εδάφους, η άσκηση, η αποφυγή του καπνίσματος και η διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές πληροφορίες για τους ασθενείς, οι οποίοι θα πρέπει να αναζητήσουν εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια από τον ουρολόγο τους.

Μοιραστείτε το