Υγιεινή διατροφή: Γιατί αξίζει να γνωρίσετε τον μάραθο

Μπορεί όλοι να γνωρίζουμε πως τα λαχανικά και τα βότανα της φύσης αξίζουν μια περίοπτη θέση στο τραπέζι μας, ωστόσο ο ευεργετικός  μάραθος αποτελεί ένα από τα λιγότερο γνωστά λαχανικά, τον οποίον συνήθως δεν εντάσσουμε στη διατροφή μας. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά αρωματικό και γευστικό βότανο με θεραπευτικές ιδιότητες, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Δεν πρόκειται για μια νέα ανακάλυψη των διατροφολόγων καθώς, εδώ και χιλιάδες χρόνια, ήταν γνωστό στους αρχαίους πολιτισμούς της Ινδίας, της Κίνας και της Αιγύπτου

Ο μάραθος είναι πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που αξίζει να ανακαλύψετε καθώς  προστατεύουν και θωρακίζουν την υγεία του οργανισμού.

 Σύμφωνα με ανασκόπηση του «BioMed Research International», χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό ως φαρμακευτικό φυτό για ένα ευρύ φάσμα παθήσεων που σχετίζονται με το πεπτικό, το ενδοκρινικό, το αναπαραγωγικό και το αναπνευστικό σύστημα αλλά και ως διεγερτικό γάλακτος για θηλάζουσες μητέρες. Είναι γνωστό πως έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία για πολλές μολυσματικές διαταραχές ενώ εμποδίζει την ανάπτυξη αρκετών βλαβερών βακτηρίων στο εργαστήριο, όπως είναι ο σταφυλόκοκκος και η σαλμονέλα.

Με βάση στοιχεία της ανασκόπησης (αλλά και στοιχεία από παλαιότερες μελέτες), ο μάραθος περιέχει προστατευτικά για την υγεία αντιοξειδωτικά και πολύτιμες αντιμικροβιακές, αντιικές, αντιμυκητιακές όπως και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις.

Ένα φλιτζάνι φέτες ωμού μάραθου έχει μόλις 27 θερμίδες, με σχεδόν 3 γραμμάρια ινών. Καλύπτει το 17% του ημερήσιου στόχου για βιταμίνη C που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και 10% του ημερήσιου στόχου του καλίου που ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση, καθώς και μικρότερες ποσότητες βιταμινών μαγγανίου, ασβεστίου, σιδήρου και Β.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσίευσαν ειδικοί στο «Complementary Therapies in Clinical Practice», απέδειξε πως  ο μάραθος μπορεί να βοηθήσει και στην περίπτωση της επώδυνης οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες και τυχαία ορισμένοι έλαβαν κάψουλες με εκχύλισμα μάραθου και κάποιοι άλλοι ψευδοφάρμακο (placebo).Η ομάδα που έλαβε τον μάραθο παρουσίασε μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που δεν παρατηρήθηκε στην ομάδα ελέγχου.

Μοιραστείτε το